Indul a „szedd magad” eper szezonja!
Indul a „szedd magad” eper szezonja!

A 2025-ös „szedd magad” eperszezon a napokban kezdődik Magyarország kertészeteiben.

Az Agroinform tájékoztatása szerint a nyitás pontos idejét jelentősen befolyásolhatják az időjárási körülmények, valamint az alkalmazott termesztési technológiák. Például a fóliasátorban nevelt eper már április végén megjelenhet a szedhető kínálatban, míg a hagyományosan, szabadföldön termesztett gyümölcs jellemzően csak május derekán, a következő napokban, hetekben kezd beérni.

Az idei szezonban a „szedd magad” eper ára jellemzően 1600 és 2000 forint között mozog kilogrammonként, ez jelentősen kedvezőbb a bolti vagy a piaci áraknál, amelyek 2500 és 3500 Ft/kg között alakulnak. Fontos tudni, hogy sok helyen kizárólag készpénzes fizetés lehetséges, erre ajánlott előre felkészülni. A hirdetésekből kiderül, sokan csak a nyitás napján határozzák meg az árakat, ezért érdemes indulás előtt informálódni.

A legtöbb helyszínen engedélyezett az eper megkóstolása is szedés közben, de célszerű mértékletesen élni ezzel a lehetőséggel. Szedéskor általában nem szabnak meg maximálisan szüretelhető mennyiséget, de ha valaki nagyobb tételt szeretne hazavinni, érdemes előzetesen egyeztetni a gazdával a rendelkezésre álló termésről és az esetleges kedvezményekről.

A „szedd magad” lehetőségek szinte az egész ország területén elérhetők, de különösen bő kínálat jellemzi Pest, Győr-Moson-Sopron, Vas és Békés vármegyét. A helyszínek részletes listája és a további információk az Agroinform weboldalán olvashatók.

(Agroinform)

Fotó: Canva

search icon