Szelektív hulladékgyűjtés a fenntartható művészet jegyében a balatoni fesztiválokon

Szelektív hulladékgyűjtés a fenntartható művészet jegyében a balatoni fesztiválokon
Szelektív hulladékgyűjtés a fenntartható művészet jegyében a balatoni fesztiválokon

A HybridCycle „Tiszta Balaton, tiszta művészet” programsorozatának minden eleme a művészet, a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság fogalma köré épül.

Egymást érik a Veszprém és Balaton környéki különböző zenei és gasztronómiai fesztiválok a nyár folyamán. Ezek az izgalmas és színes programok rengeteg embert vonzanak, akik ilyenkor többet közlekednek, többet fogyasztanak és ezzel együtt sajnos több hulladékot is termelnek, mint a hétköznapokban.

Ördög Nóra és Erdélyi Szabolcs PET kupakokat dobnak a kupakgyűjtő kishajóba

A Balaton környékének legnagyobb kultúr- és gasztrofesztiváljainak szervezői a HybridCycle csapatával azonban nem mindennapi módon veszi fel a harcot a rendezvényeken keletkező speciális szelektív szeméttel. A programsorozat további elemeiben ugyanis a kidobásra szánt eszközöknek új esélyt adnak egy-egy művészei alkotás, installáció, design termék vagy használati tárgy formájában.

Upcycling workshop a hulladékok felhasználásával

A nyári hulladékgyűjtési kampány első helyszíne a Veszprémi Utcazene Fesztivál volt, ahol a látogatók PET és alumínium gyűjtőkbe dobhatták ki palackjaikat és dobozaikat.
A 31. alkalommal megrendezett Művészetek Völgye eseményen is elindult a szelektív gyűjtés, továbbá a látványos kupakgyűjtő installáció, a Kupakabana kishajó is lehorgonyzott a rendezvény idejére a fesztivál főterén. A zöld kishajó korábban Balatonakarattyán, Ördög Nóra és Nánási Pál „Nekem a Balaton” teraszán mutatkozott be és gyűjtötte egy hónapon át a PET kupakokat. A szezon alatt összegyűlt műanyag kupakokat a „Tiszta Balaton, tiszta művészet” kreatív upcycling workshopjain animátorok segítségével a gyermekek színes fülbevalóvá, kulacstartóvá és más, kisebb használati tárgyakká alakíthatják.

Augusztus 5-től a Palóznaki Jazzpikniken folytatódik a művészeti célú szelektív hulladékgyűjtés. A háromnapos eseményen üvegeket lezáró alumínium kupakot és parafadugót fognak gyűjteni, illetve a Kupakabana kishajó is kiköt, hogy még több PET-kupak kerüljön a hajótestbe. A rendezvény első napján, pénteken 17.00 és 20.00 között upcycling workshopon készíthetnek a gyermekek vidám kis tárgyakat az összegyűjtött műanyag kupakokból.

search icon