Szombaton ismét Vadlúd Sokadalom lesz Tatán
Szombaton ismét Vadlúd Sokadalom lesz Tatán

November 26-án, immáron 22. alkalommal rendezik a tatai Öreg-tavon, Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiválját.

A tatai Öreg-tavon telelő vadludak akár 5 000-6 000 kilométeres távolságból, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk. Az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye szerint, az elmúlt hetekben a Tata-környéki vizes élőhelyek alkotta Ramsari területen már mintegy 50.000, ezen belül a tatai Öreg-tavon 44.000 vadlúd tartózkodott. A ludak többsége nagy lilik, a második legszámosabb faj pedig a nyári lúd. A madártömegben 24 példány globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd és 7 kis lilik is feltűnt, de ritka vendégként láttak már 4 apácaludat és 2 bütykös ásóludat is.

A ritkaságok mellett különlegességnek számítanak a színes nyakgyűrűvel jelölt ludak megfigyelései, és a jelölőeszközök azonosító kódjainak távcsöves leolvasásai is. A tavon napközben több ezer réce, sztyeppi és dankasirály is látható. Ez a madárlétszám rendkívül gyorsan, akár egy-két nap alatt is további ezrekkel változhat. Csúcsidőszakban, november végén és december elején, a tavon éjszakázó vadlibák száma akár az 65.000-et is elérheti – olvasható a szervezők közleményében.

Az érdeklődőket a sok ezer lúd, réce és sirály, alkalmilag pedig akár rétisasok teleszkópos megfigyelése mellett egész nap változatos programok várják: http://vadludsokadalom.hu/aktualis-program/.

Azok számára, akik személyesen nem tudnak részt venni, a vadludsokadalom.hu oldalon élőben is követhetik az eseményt.

A rendezvény idei díszvendége a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park.

(Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület)

search icon