A tĂ©li idĹ‘szak fokozott kihĂvások elĂ© állĂtja a szervezetĂĽnket. A hidegebb napokra ezĂ©rt a tĂ©li szezon legegĂ©szsĂ©gesebb immunerĹ‘sĂtĹ‘ gyĂĽmölcseit szedtĂĽk csokorba. NĂ©zzĂĽk, mely dĂ©ligyĂĽmölcsök lehetnek segĂtsĂ©gĂĽnkre a következĹ‘ hetekben!
Hosszú az út a tányérunkig
A trĂłpusi, szubtrĂłpusi Ă©ghajlaton Ă©lĹ‘ növĂ©nyek termĂ©seit a távolság Ă©s a hosszĂş szállĂtási idĹ‘ miatt nem Ă©rett állapotban szĂĽretelik. A dĂ©ligyĂĽmölcsök fogyaszthatĂł állapotukat a szállĂtás cĂ©lpontjában, jelen esetben hazánkban Ă©rik el. Ezáltal tápanyagtartalmuk kisebb, mintha termĹ‘helyĂĽkön Ă©retten Ă©s frissen fogyasztanánk Ĺ‘ket. Mindezek ellenĂ©re a változatosan Ă©tkezĹ‘k számára fontos kiegĂ©szĂtĹ‘k lehetnek a napi Ă©lelmirost-, vitamin- Ă©s ásványianyag-szĂĽksĂ©glet fedezĂ©sĂ©hez.
A citrusok egyik jellemzĹ‘ tulajdonsága az alacsony szárazanyag-tartalom, aminek köszönhetĹ‘en az energiatartalmuk is csekĂ©ly (30–50 kcal/100 g). ZsĂrt gyakorlatilag nem tartalmaznak, Ă©s a fehĂ©rjetartalmuk is kevĂ©s (1 g/100 g). JellemzĹ‘ összetevĹ‘jĂĽk a szĂ©nhidrát (10 g/100 g), Ă©s általában C-vitaminban gazdagok (30–50 mg/100 g). Élelmirost-tartalmuk magas (2–3 g /100 g), ami kedvezĹ‘ hatással van az emĂ©sztĹ‘rendszerĂĽnkre. A gyĂĽmölcsök Ă©s a gyĂĽmölcsalapĂş Ă©lelmiszerek fontossága a Planet Budapest 2023 fenntarthatĂłsági expĂłn is a fĹ‘ tĂ©mák között szerepelt. A rendezvĂ©nyen számos kistermelĹ‘ nyert bemutatkozási lehetĹ‘sĂ©get, akik alternatĂvákat mutattak az egĂ©szsĂ©gesebb Ă©telek elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez Ă©s fogyasztásához.
Fontos viszont azt is kiemelni, hogy a citrusfĂ©lĂ©k hosszĂş utat tesznek meg, mĂg elĂ©rnek az asztalunkig. EzĂ©rt nem árt arra is gondolnunk, hogy a gyĂĽmölcsök felĂĽletĂ©t kĂĽlönbözĹ‘ anyagokkal kezelik, amelyek kockázatot is jelenthetnek az egĂ©szsĂ©gĂĽnkre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NĂ©bih) kiemeli, hogy a gyĂĽmölcsöket fogyasztás elĹ‘tt alaposan meg kell mosni tiszta, folyĂł vĂzzel, sĹ‘t, a felĂĽletkezelt gyĂĽmölcsöknĂ©l a hĂ©j eltávolĂtása után Ă©rdemes kezet is mosnunk, mielĹ‘tt felbontanánk. ĂŤgy elkerĂĽlhetjĂĽk, hogy a növĂ©nyvĂ©dĹ‘ szer vagy más szennyezĹ‘dĂ©s a gerezdekre, ezáltal a szervezetĂĽnkbe jusson.
A teljessĂ©g igĂ©nye nĂ©lkĂĽl lássunk nĂ©hány dĂ©ligyĂĽmölcsöt, amelyek nemcsak finomak, de az immunrendszerĂĽnket is erĹ‘sĂthetik a hideg napokban!
Citrom
A citrom örökzöld fáján egyidejűleg van virág, Ă©retlen termĂ©s Ă©s Ă©rett gyĂĽmölcs. A gyĂĽmölcs egĂ©sz Ă©vben Ă©rtĂ©kes C-vitamin-forrás, Ă©s jelentĹ‘s a B1-vitamin-tartalma is. A citrom nyersen limonádĂ©nak elkĂ©szĂtve vagy tea ĂzesĂtĂ©sĂ©re a legegĂ©szsĂ©gesebb. Gyakorlati tipp, hogy a citrom több levet ereszt, ha meleg folyĂłvĂzben megmossuk, mielĹ‘tt felvágnánk. A tĂ©li szezonban kĂ©szĂthetĂĽnk belĹ‘le szörpöt, natĂşr citromlevet vagy akár dzsemet is.
Lime
A zöld citrom vagy – ahogy sokan ismerik – a lime kiválĂł C-vitamin-forrás, Ăgy a tĂ©li idĹ‘szakban bátran fogyaszthatjuk immunrendszerĂĽnk erĹ‘sĂtĂ©sĂ©re. A lime leginkább a trĂłpusi Ă©s a mediterrán terĂĽleteken Ă©rik, Ĺ‘shazája pedig az indonĂ©z szigetvilág. Magyarországon csak keveset használjuk, de kellemes Ăze Ă©s egĂ©szsĂ©gre gyakorolt pozitĂv hatása miatt egyre nagyobb nĂ©pszerűsĂ©gnek örvend.
Grépfrút
A grĂ©pfrĂşt számos jĂłtĂ©kony hatást fejt ki a szervezetre, Ă©s szinte minden rĂ©sze fogyaszthatĂł. A-, B-, C-vitamint Ă©s bĂ©ta-karotint is tartalmaz. EzenkĂvĂĽl rost, kálium, folsav, kalcium Ă©s magnĂ©zium, valamint megannyi antioxidáns találhatĂł a gyĂĽmölcsben. A grĂ©pfrĂşt magas rost- Ă©s pektintartalma miatt hatĂ©konyan segĂti az anyagcsere-folyamatokat, Ăgy ha beiktatjuk az Ă©trendĂĽnkbe, viszonylag gyorsan megszabadulhatunk az ĂĽnnepi idĹ‘szak után felkĂşszott plusz kilĂłktĂłl.
Kivi
DĂ©l-KĂna nemzeti gyĂĽmölcse bár nem tartozik a klasszikus dĂ©ligyĂĽmölcsök közĂ©, a tĂ©li szezon igazi vitaminbombája. Nagy mennyisĂ©gben B-, C- Ă©s K-vitamint, valamint termĂ©szetes antioxidánsokat, makro- Ă©s nyomelemeket tartalmaz. C-vitamin-tartalma verhetetlen: 100 gramm kivi 71 gramm C-vitamint tartalmaz. A kivi fogyasztásával csökkenthetĹ‘ a magas vĂ©rnyomás is.
Narancs
A tĂ©l egyik, ha nem a legnĂ©pszerűbb dĂ©ligyĂĽmölcse a narancs, amely nagy mennyisĂ©gben tartalmaz C-vitamint, emellett számos pozitĂv Ă©lettani hatása ismert, többek között csökkenti a tĂ©li depressziĂł tĂĽneteit is. A narancs tele van antioxidánssal: karotinnal Ă©s flavonoidokkal. Továbbá kiválĂł gyomorerĹ‘sĂtĹ‘, emĂ©sztĂ©sserkentĹ‘, Ă©tvágyjavĂtĂł Ă©s vĂ©rtisztĂtĂł gyĂĽmölcs.
Mandarin
A kedvelt dĂ©ligyĂĽmölcsöt fogyaszthatjuk magában, de egy tál vegyes gyĂĽmölcssalátában is remekĂĽl megállja a helyĂ©t. JĂł hĂr, hogy már kĂ©t darab mandarin is fedezheti szervezetĂĽnk napi C-vitamin-igĂ©nyĂ©t. Frissen facsart leve pedig remek napindĂtĂł vitaminkoktĂ©l lehet.
Banán
Az egyik legnagyobb tápĂ©rtĂ©kű dĂ©ligyĂĽmölcs. Magas szĂ©nhidráttartalmának egy rĂ©sze Ă©rett állapotban is kemĂ©nyĂtĹ‘ marad, ezĂ©rt nem emeli meg hirtelen a vĂ©rcukorszintet, glikĂ©miás indexe közepes, 50–70 százalĂ©k közötti. KiemelkedĹ‘en nagy a B1-vitamin-, a folsav-, a biotin-, a kálium-, a magnĂ©zium- Ă©s a cinktartalma. A nĂ©pszerű gyĂĽmölcs energiatartalma viszonylag magas. Cukortartalmának köszönhetĹ‘en kiválĂł roborálĂł, Ăgy tĂ©len remek választás a legyengĂĽlt szervezet számára.
Ananász
Az ananász a tĂ©li hideg hĂłnapokban az egyik legjobb immunerĹ‘sĂtĹ‘ dĂ©ligyĂĽmölcs. ĂŤzletes Ă©s frissĂtĹ‘, számos ásványi anyagot, nyomelemet Ă©s vitamint tartalmaz, Ă©s kĂĽlönösen gazdag C-vitaminban. Mindezt mĂ©rsĂ©kelt energiatartalom kĂsĂ©ri. Tartalmaz egy enzimet, a bromelint, amely kĂ©pes beindĂtani Ă©s megkönnyĂteni a fehĂ©rjĂ©k emĂ©sztĂ©sĂ©t. EzĂ©rt az ĂĽnnepek utáni fogyĂłkĂşra idejĂ©n az ananász remek kiegĂ©szĂtĹ‘je lehet a diĂ©tás Ă©trendnek. ÉdeskĂ©sen savanykás, ezĂ©rt csökkenti az Ă©dessĂ©g utáni vágyat, miközben 100 grammja mindössze 57 kalĂłriát tartalmaz.
MangĂł
A mangĂł a világ legnagyobb mennyisĂ©gben fogyasztott gyĂĽmölcse, ami több mint 1000 fajtájának köszönhetĹ‘. A-, B-, C- Ă©s E-vitamint is tartalmaz, továbbá rostot Ă©s karotint. VĂ©di a lĂ©gutakat, A-vitamin-tartalma pedig a szemre hat jĂłtĂ©konyan. A benne találhatĂł B-vitamin nyugtatja az idegeket, Ă©s fokozza az izomĂ©pĂtĂ©st. VĂzhajtĂł, illetve zsĂrĂ©getĹ‘ Ă©s emĂ©sztĂ©sjavĂtĂł hatásárĂłl is ismert.
Gránátalma
A gránátalma igazi kĂĽlönlegessĂ©g, egyetlen hátránya, hogy kissĂ© körĂĽlmĂ©nyes a megtisztĂtása, ennek ellenĂ©re a legegĂ©szsĂ©gesebb gyĂĽmölcsök közĂ© tartozik. Magas B1-, B2- Ă©s C-vitamin-tartalmának köszönhetĹ‘en igazi szuperĂ©lelmiszer, amely kalciumban, foszforban Ă©s ellagsavban is rendkĂvĂĽl gazdag. Az ellagsav a jelenleg ismert antioxidánsok leghatĂ©konyabbjainak egyike. ElĹ‘segĂti a szervezet vĂ©dekezĂ©sĂ©t a szabadgyökökkel szemben, emellett az öregedĂ©s folyamatát is kĂ©slelteti.
Avokádó
Az avokádĂł olyan univerzális növĂ©ny, amely gyĂĽmölcs, zöldsĂ©g Ă©s gyĂłgynövĂ©ny is egyben. JĂł hatással van a szĂv- Ă©s Ă©rrendszeri problĂ©mákra, vitamintartalmának köszönhetĹ‘en pedig kitűnĹ‘ antioxidáns. Nagy mennyisĂ©gben pantotĂ©nsav Ă©s folsav találhatĂł benne, ezenkĂvĂĽl fontos B-, C-, E- Ă©s A-vitamin-, kalcium-, kálium- Ă©s magnĂ©ziumforrás. MagjábĂłl gyĂłgyszirupot állĂtanak elĹ‘, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhĂtĂ©sĂ©re. A többi dĂ©ligyĂĽmölcstĹ‘l eltĂ©rĹ‘en magas a zsĂrtartalma (kb. 23 g/100 g). ElsĹ‘sorban nyersen fogyaszthatĂł, de saláták ĂzesĂtĂ©sĂ©re Ă©s krĂ©mek kĂ©szĂtĂ©sĂ©hez is felhasználhatĂł tĂ©lvĂz idejĂ©n.
FĂĽge
A szárĂtott fĂĽgĂ©nek magas a szĂ©nhidráttartalma, Ăgy az energiatartalma is nagy. Fontos B1- Ă©s B2-vitamin-, továbbá niacin-, kalcium- Ă©s foszforforrás. Nyersen is fogyaszthatĂł, de nálunk inkább aszalva kerĂĽl forgalomba. BefĹ‘ttet Ă©s lekvárt is kĂ©szĂtenek belĹ‘le.
Datolya
A Szahara jellegzetes gyĂĽmölcsĂ©nek a termĂ©se szilva alakĂş Ă©s kifejezetten Ă©des. A prĂ©selt datolyának nagy a szĂ©nhidráttartalma, ezĂ©rt az energiatartalma is magas. C- Ă©s B1-vitamint egyaránt tartalmaz. EurĂłpában szárĂtva kerĂĽl a boltok polcaira, Ăgy hazánkban is ebben a formában fogyaszthatĂł.
KĂłkusz
Az itthon kevĂ©sbĂ© ismert kĂłkusz a dĂ©ligyĂĽmölcsök között valĂłdi kuriĂłzum. A gyĂĽmölcs hĂşsa vĂrus- Ă©s baktĂ©riumölĹ‘ hatásĂş, továbbá segĂt elpusztĂtani a parazitákat is. Fogyasztása segĂthet megkĂĽzdeni a náthával Ă©s az influenzával is. A kĂłkusz hĂşsa – amellett, hogy táplálĂł – vitaminokban Ă©s ásványi anyagokban is gazdag. TalálhatĂł benne rost, kalcium, kálium Ă©s magnĂ©zium, valamint hasznos elektrolitokban is gazdag. A kĂłkuszvĂz pedig nemcsak a tĂ©li hĂłnapokban az egyik legjobb roborálĂłital, hanem betegsĂ©g esetĂ©n vagy megterhelĹ‘ edzĂ©s után is jĂłtĂ©kony hatást fejt ki a szervezetre.
A dĂ©ligyĂĽmölcsöknek – kĂĽlönleges Ăzvilágukon tĂşl – fontos szerepĂĽk van immunrendszerĂĽnk megerĹ‘sĂtĂ©sĂ©ben. Fogyasszuk Ĺ‘ket rendszeresen, kĂĽlönöskĂ©ppen a tĂ©li hĂłnapokban, amikor nem elĂ©rhetĹ‘ a friss hazai gyĂĽmölcs.
FotĂłk: Pixabay, Canva