Tesla Megapack energiatároló épül Magyarországon
Tesla Megapack energiatároló épül Magyarországon

A MET Csoport közleménye szerint hazánkban elsőként Százhalombattán létesül Tesla Megapack típusú energiatároló. A beruházás része a Dunamenti Erőmű területén megvalósuló innovációs projektnek.

A társaság közleménye beszámol arról, hogy a most aláírt együttműködés értelmében 2022 nyarán telepítik a nagy mennyiségű energia tárolására alkalmas eszközt.

Az energiatárolásnak egyre nagyobb jelentősége van, hiszen a szaporodó megújuló energiaforrások sokszor az időjárás miatt kiszámíthatatlanul termelnek, a hálózatban azonban állandóan rendelkezésre kell állnia a keresletnek megfelelő mennyiségű villamos energiának. Mint írják ebben a kérdésben kulcsszerep jut rugalmassági eszközöknek és az energiatárolási megoldásoknak.

A most leszerződött beruházás lesz az egyik kulcsfontosságú eszköze az áprilisban indult K+F projektünknek.

–mondta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója

A közlemény beszámol arról, hogy akkumulátoros energiatárolási iparág egyik úttörőjének számító Teslának ez lesz az első ilyen típusú együttműködése Magyarországon. A Tesla Megapack akkumulátoros energiatárolója 4 megawattos maximum teljesítménnyel és 8 megawattórás tárolási kapacitással rendelkezik, ez pedig újdonságnak számít az eddigi hazai gyakorlattal szemben, mely inkább a teljesítményre volt optimalizálva. Mint írják, az új megoldás lehetőséget teremt a megújuló energiatermelők hatékonyabb rendszer-integrációjára.

A jövő a karbonmentes eszközöké, így a hálózati rugalmasságot biztosító gázos erőműveknek is minél inkább karbonmentesnek kell lenniük. Az energiatárolásra is építő kísérleti projektünk így egyfajta előszobája lesz ipari léptékű alkalmazásoknak.

–tette hozzá a vezérigazgató

A Dunamenti Erőmű 755 megawatt névleges teljesítményével Magyarország legnagyobb jelenleg üzemelő gáztüzelésű erőműve – derül ki az MTI beszámolójából.

search icon