Tovább zöldül Skócia: 18 millió fát ültetnek Glasgow-ban
Tovább zöldül Skócia: 18 millió fát ültetnek Glasgow-ban

A glasgow-i régió vezetése 18 millió fa ültetését jelentette be. A városvezetés ezt a vállalást a CoP26, az idei klímaügyi csúcstalálkozó elé időzítve tette: ősszel a skót városban fognak összegyűlni a világ vezetői, hogy a párizsi klímacsúcs után ismét áttekintsék, hogyan áll a klímavédelem ügye.

A most bejelentett projekt a tervezők reményei szerint 20 százalékkal növeli majd a városon belüli a fával borított területek arányát, és a tervek szerint a régióban lévő táj mintegy ötödére is őshonos fafajtákat ültetnek a következő évtized során.

Skócia eddig elmaradt az erdőtelepítési programokban, de ezzel az ambiciózus programmal a glasgow-i régió most alaposan belehúzna. A városon belül cél az is, hogy növeljék a fás területek arányát a szegényebb negyedekben, valamint hogy városszerte több fa legyen mindenhol, hogy az árnyékuk enyhülést jelentsen a nyári hőséghullámok idején.

A program kezdeményezői azt várják ettől, hogy a sok új fa segíthet majd legalább tompítani a klímaváltozás egyes következményeit, például az áradásokat és földcsuszamlásokat, illetve a talajromlást, ami komolyan veszélyezteti az utak és vasútvonalak állapotát is. De emellett a biológiai sokszínűség megóvását, illetve a szén-dioxid további elnyelését is várják az új fáktól.

(Forrás: 444.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon