Új méhfajt fedeztek fel Izraelben
Új méhfajt fedeztek fel Izraelben

Évtizedek óta csökken a méhek állománya, és ez világszerte egyre nagyobb problémát jelent mert háziasított és vadon élő változataik egyaránt komoly szerepet vállalnak a kultúrnövények beporzásában.

Ezért is számít szenzációnak, hogy a Jeruzsálemi Egyetem kutatói egy új, korábban még nem leírt méhfaj felfedezéséről számoltak be a belgiumi entomológiai társaság szakfolyóiratában megjelent tanulmányukban.

A új beporzófajt, mely Lasioglossum dorchini nevet kapta, Izrael földközi-tengeri partvidékén fedezték fel, ahol az elmúlt évtizedekben eukaliptusz-ültetvények telepítése hozott drámai változást az élőhely jellemzőiben. A területen csökkent a biodiverzitás, az utóbbi időben viszont komoly munkát fordítottak a homokos tengerparti ökoszisztéma helyreállítására.

Az entomológusok a területen élő méhfajok populációinak vizsgálata közben akadtak az új fajra, melyről elképzelhető, hogy kizárólag az Izrael tengerparti síkságain található homokdűnék között él. Nevét Achik Dorchin izraeli méhkutató után kapta.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(qubit/phys)

search icon