Új műhold segít jobban megérteni a tengerszint változásait
Új műhold segít jobban megérteni a tengerszint változásait

Most hétvégén lövik fel az Európai Űrügynökség (ESA) és a NASA közös fejlesztésű műholdját, mely a tengerszint emelkedésének minden eddiginél pontosabb figyelésével segíti majd a tudósokat.

A pontos megfigyelés létfontosságú, hiszen világszerte milliárdok élnek a partvidékeken, melyekre a következő évtizedekben nagy veszélyt jelent majd a sarkvidéki olvadások, és a melegedő víz hőtágulása miatt megemelkedő vízszint.

Josef Aschbacher, az ESA földi megfigyelésért felelő vezetője szerint a vízszintemelkedés sebessége folyamatosan nő az 1990-es évek óta, jelenleg eléri az évi 5 millimétert.

A Sentinel-6 Michael Freilich nevű műhold fő fegyvere a Poseidon-4 nevű magasságmérő radar, de mellette további kifinomult műszerek vizsgálják majd többek közt a légköri hőmérsékletet és a páratartalmat, melyek a globális időjárási előrejelzések javításában is fontos szerepet játszhatnak.

A tíz éves program összköltsége 900 millió euró, melyet a két űrügynökség megoszt egymás közt. A misszió része még a Sentinel 6B nevű, a mostanival teljesen azonos műhold, melyet 2025-ben indítanak majd.

A műholdat Michael Freilich-ről, az idén elhunyt amerikai oceanográfusról, a NASA földtudományi részlegének korábbi vezetőjéről nevezték el, aki komoly szerepet játszott a mostani program megvalósulásában.

Aki kíváncsi a kilövésre, itt megtekintheti holnap délután.

Forrás: washingtonpost.com

search icon