Újabb ígéretek a fejlődő országoknak nyújtott klímavédelmi támogatásról
Újabb ígéretek a fejlődő országoknak nyújtott klímavédelmi támogatásról

Ezúttal John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízott tett ígéretet arra, hogy legkésőbb 2023-tól már biztosan folyósítják az évi 100 milliárd dolláros támogatás teljes összegét.

Korábban többször írtunk az ENSZ 2009-es koppenhágai klímacsúcsán előirányzott, és 2020-tól érvénybe lépő támogatási csomagról, melynek összege még nem érte el az ígéretben szereplő évi 100 milliárdot.

A pénzzel a szegény országokat támogatnák, hogy azok eredményesen tudják kezelni a klímaváltozás negatív hatásait. A támogatás összegét egyébként több ország is kevesellte korábban.

Az MTI szerint John Kerry az ENSZ Biztonsági Tanácsának a klímaváltozás pénzügyi oldalával, illetve ennek kapcsán a béke- és biztonság fenntartásával foglalkozó informális ülésén beszélt az amerikai tervekről.

Az ülésen a korábbi külügyminiszter kijelentette, hogy Joe Biden amerikai elnök elkötelezett amellett, hogy növelje a fejlődő országok klímavédelmi céljaira szánt amerikai pénzügyi hozzájárulást. Ennek része az is, hogy az elnök tavaly szeptemberben ígéretet tett arra, hogy 11 milliárd dollárra emeli országának a klímavédelemre elkülönített évi költségvetést.

Kerry ezen felül hozzátette azt is, hogy a klímaváltozás már ma is észlelhető negatív hatásainak kezeléséhez szükséges összeg jóval nagyobb, mint az ígért 100 milliárd dollár. A különmegbízott szerint az átálláshoz szükséges 2,5–4,6 ezer milliárd dollár biztosításához a magánszektor bevonására is szükség van.

search icon