Újabb környezetszennyező gyárat zárnak be Brassóban
Újabb környezetszennyező gyárat zárnak be Brassóban

Újabb, már a harmadik környezetszennyező cégnek vonták be a környezetvédelmi engedélyét az erdélyi Brassóban – jelentette be Allen Coliban polgármester. 

A klímasemlegesség elérését megcélzó romániai városban egy mészgyártó cégnek vonták be a környezetvédelmi engedélyét, így a vállalat kénytelen lesz kiköltözni a lakott területről az ipari övezetbe – írta közösségi oldalán az elöljáró. 

Hozzátette: ez a harmadik környezetszennyező cég, amelyet arra kényszerít a városvezetés, hogy elhagyja a turizmusáról híres települést. Korábban két aszfaltburkolat-keverő állomással jártak el hasonlóan. 

Az Economedia.ro gazdasági portál szerint a környezetvédelmi hatóságok a polgármesteri hivatal kérésére nem hosszabbították meg a szakhatósági engedélyt, melyet a cégnek ebben a hónapban kellett megújítania. A polgármesteri hivatal kérésében azt írta, lakossági panaszra jár el, mivel a levegőt szennyező gyár lakóövezetben van, ahol az általános városrendezési terv szerint tilos ilyen jellegű tevékenyéget folytatni. Az üzemnek ipari övezetbe kell költöznie – hangsúlyozták. 

A Kárpátok lábánál található romániai város vezetése 2030-ig 55 százalékkal csökkentené a légszennyezést, 2050-re pedig klímasemlegessé válna. Ehhez az elképzeléshez igazodik az a nemrég bejelentett terve is, hogy 35 hektáron épít napelemparkot a közintézmények és közterek energiaellátásának biztosításához. 

(MTI

search icon