Újabb szereplő a vegán tojások piacán

Újabb szereplő a vegán tojások piacán
Újabb szereplő a vegán tojások piacán

Viszonylag sok szót ejtünk a növényi-, vagy épp valódi műhúsokról, azonban a többi állati eredetű termékről – talán a tejtermékektől eltekintve – keveset beszélünk. Ez azért is lehet, mert ahogy azt Tanja Bogumil, a Perfeggt nevű berlini cég társalapítója mondja, miközben a tojásfogyasztás továbbra is rettentő népszerű, a vegán tojások még igen ritkának számítanak.

A tojásfogyasztás népszerűségét mi sem mutatja jobban, hogy világszerte évi 1,3 billió tyúktojás fogy, melyből mi magyarok fejenként 234 darabbal vesszük ki a részünket. Ebben nyilván az is szerepet játszik, hogy a hússal ellentétben még a vegetáriánusok egy jelentős része sem zárja ki étrendjéből a tojást.

A tojásfogyasztás azonban a húsfogyasztáshoz hasonló lábnyommal rendelkezik, ráadásul a nagyipari tojástermelés számos etikai kérdést is felvet. Ezen próbál változtatni a bevezetőben idézett Tanja Bogumil és cége.

A Perfeggt alternatív tojása lóbabból (más néven fava bab) készül, amely kiváló fenntartható fehérjeforrásnak számít. A belőle készült tojáslé sütve mind ízre, mind illatra hasonlít a valódi tojáshoz, és még a textúrája is megtévesztően élethű. A terméket jövőre dobják majd piacra, első körben Németországban, Ausztriában és Svájcban, melynek megvalósításához közel 3 millió dollárnyi befektetést kaptak a napokban.

Addig is, amíg az új tojáspótló termék nálunk is megjelenik, a kísérletező kedvűek megpróbálkozhatnak a csicseriborsólisztből készített rántottával, melynek az indiai fekete só, a kala namak tud tojásos ízt kölcsönözni. (techcrunch, borítókép: Patrycia Lukaszewicz)

search icon