UNICEF: sosem veszélyeztette ennyire a szegénység és az egyenlőtlenségek a gyermekeket
UNICEF: sosem veszélyeztette ennyire a szegénység és az egyenlőtlenségek a gyermekeket

Az UNICEF második világháborút követő megalakulása óta nem volt példa olyan, gyermekeket veszélyeztető, globális problémára, mint amilyen koronavírus járvány: világszerte egyetlen olyan gyermek sincs, aki ne érezné negatív hatásait.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) a fennállásának 75. évfordulója alkalmából kiadott jelentésében arról ír, hogy egyre kevesebben részesülnek megfelelő oktatásban, egészségügyi ellátásban. Sokan nem jutnak elegendő élelmiszerhez, gyermekmunkára vagy gyermekházasságra kényszerülnek, és súlyos mentális problémákkal kell megküzdeniük a járvány vagy a kijárási korlátozások miatt.

Csaknem két évvel a járvány kirobbanása után a növekvő szegénység és egyenlőtlenségek korábban nem látott mértékben fenyegetik a gyermekek jogait. A tanulmány rávilágít, hogy veszélybe kerültek az elmúlt évtizedben elért eredmények a szegénység elleni küzdelem, az egészségügyi ellátás, az oktatáshoz történő hozzáférés, a táplálkozás, gyermekvédelem és a mentális jóllét területén.

A jelentés becslése szerint a világjárvány és a korlátozások miatt jelenleg 100 millióval több gyermeket – 2019-hez képest 10%-al többet – érint az úgynevezett „többdimenziós szegénység”. Körülbelül 60 millióval több gyermek él anyagi szegénységben, mint a járvány előtt. 2020-ban több mint 23 millió gyermek nem részesült életmentő, alapvető védőoltásokban – ez a szám csaknem 4 millióval több, mint 2019-ben volt, és a legmagasabb az elmúlt 11 évben.

Az UNICEF előrejelzései szerint 2022-ben 1,2 milliárd embernek, köztük mintegy 525 millió gyermeknek lesz szüksége humanitárius segítségre.

Még a legoptimistább forgatókönyv szerint is legalább hét-nyolc évbe telik, amíg helyreállnak a koronavírus előtti állapotok, pedig akkor is sok millió gyermek szorult segítségre.

– fogalmazott a jelentésben Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

Az UNICEF-et az ENSZ Közgyűlése hozta létre 1946-ban azért, hogy a szervezet segítse a második világháború miatt sanyarú sorsra jutott gyermekeket. Az ENSZ Gyermekalapjának tevékenységét 1965-ben Nobel-békedíjjal ismerték el. (MTI)

search icon