Utálod a spenótot? Ezt a fajtát garantáltan szeretni fogod!

Utálod a spenótot? Ezt a fajtát garantáltan szeretni fogod!
Utálod a spenótot? Ezt a fajtát garantáltan szeretni fogod!

Legtöbben az óvodai és az iskolai menzán szerzett rossz tapasztalat miatt idegenkednek a spenót bármilyen formájában történő fogyasztásától. Létezik azonban egy fajtája, amely azoknak is ízleni fog, akik egyébként rá sem bírnak nézni a zöld növényre: ez pedig az új-zélandi spenót.  

Távoli rokonok

Bár mindketten hasonló névre hallgatnak, az új-zélandi spenót vagy új-zélandi paraj (Tetragonia tetragonoides) a szegfűvirágúak rendjének kristályvirágfélék családjába tartozik, míg a közönséges spenót (Spinacia oleracea), bár szintén a szegfűvirágúak rendjébe sorolandó, ám a disznóparéjfélék családjának tagja.

Messzi földről érkezett

Ahogy a neve is sejteti, Új-Zélandon, valamint Új-Kaledóniában, Ausztráliában, Tasmániában, Vietnámban, Dél-Kínában, a Koreai-félszigeten és Japánban őshonos, ám szerte a világon megtalálható már. Hazánkban a 2000-es évek óta jellemző a termesztése.

Spenót light

A közönséges spenóthoz (pláne az erősebb, idősebb levelekhez) képest az új-zélandi spenót íze sokkal édesebb és lágyabb, nem érezni rajta a sokak által kellemetlennek tartott kesernyés ízt. Sőt, még a bébispenótnál is egy fokkal „kevésbé spenótos”, emiatt azok is szeretni fogják a belőle készült ételeket, akik egyébként finoman szólva nem rajonganak Popeye kedvenc eledeléért.

Egész évben szedhető

Egy másik nagy előnye, hogy folyamatosan lehet szüretelni, miközben a közönséges spenót elég gyorsan leterem, és ha felmagzik, már nem használható fel. A levelek letépkedése után a növény mindig újabbakat hajt majd, mi pedig az első fagyok beálltáig élvezhetjük a friss zöld spenótot.  

Kép: Börzsey Barbara
Új-zélandi spenót október legvégén
Fotó: Börzsey Barbara

Bírja a meleget, ellenáll a betegségeknek

Kezdő veteményezők számára is ajánlott, ugyanis a növény nem igényes a talajra, és félárnyékban is kitűnően növekszik. Melegkedvelő, így remekül bírja a mostanában egyre gyakoribb kánikulát és a hosszabb, szárazabb időszakokat is, ám érdemes néha megöntözni, mert akkor kétszer annyi levelet hoz.

Az áprilisban esedékes magvetés után érdemes türelemmel lennünk, ugyanis a kemény magok csírázása lassan indul be. A növény később hosszú szárat növeszt, amely nagyszerűen elnyomja a körülötte próbálkozó gazokat, így gyomlálnunk sem szükséges. Kártevője nincs, betegségekre sem érzékeny, így túl sok növényvédelmi munkánk nem lesz vele.

Ha ősz végén nem szedjük ki az elszáradt növényt a helyéről, akkor szépen elszórja a magjait, amelyek tavasszal kihajtanak, és új vetés nélkül ismét lesz friss új-zélandi spenótunk.

Igazi vitaminbomba

Az új-zélandi spenót tele van vitaminokkal (igen magas a K-, a C-, a B6-vitamin-tartalma), valamint ásványi anyagokkal. Kalória– és zsírtartalma (14 kcal/100g, 0,2 g/100g) pedig igen csekély, így a fogyókúrázók számára is ideális választás lehet.

Ravioli új-zélandi spenóttal
Fotó: Canva

Felhasználása

Elkészítése megegyezik a közönséges spenótéval. Készíthetünk belőle főzeléket, krémlevest, lepényt, omlettet, sós muffint, túróval kombinálva remekül illik tésztákhoz, gnocchihoz és lasagnéhoz. De fogyaszthatjuk nyersen salátákban, zöld turmixokban is.

A szezonális, fenntartható élelmiszeripar a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai agrárszektor számos neves képviselője részt vett, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentáltak az érdeklődők számára.

Kiemelt kép: Canva

search icon