Vaddisznótelep Gerendáson  
Vaddisznótelep Gerendáson  

A Békés megyei Gerendáson 2007 óta működik a vaddisznótenyésztéssel foglalkozó Geri-Vad Kft., amely mostanra évente 200-250 egyedet értékesít különböző vadaskerteknek vadászati céllal. 

A Magyar Mezőgazdaság beszámolója szerint, a tenyészetbe, ahogyan más disznótelep esetében, kizárólag szigorú higiéniai feltételek mellett lehet belépni. A 6,3 hektáros telep kerítéssel, sövénnyel és villanypásztorral körülhatárolt terület. Benn, mintegy negyven kisebb-nagyobb méretű fiaztatót, illetve továbbtartásra szolgáló fakkot alakítottak ki, ahol a vaddisznók nemek és korcsoportok szerint vannak különválasztva: találni itt malacokat, süldőket, anyakocákat és tenyészkanokat egyaránt. Az egymással jól összeférő anyakocákat a szaporulattal együtt egy nagyobb fakkba zárják kondát alkotva, ahogyan az természetes körülmények között is történik, később a szaporulatot nemek szerint különválasztják, a kansüldők és a gyenge idegzetű, rossz testfelépítésű kocasüldők külön fakkba, majd eladásra kerülnek – tudható meg Farkas László telephelyvezető beszámolójából.  

Az értékesítés vadászati célból országszerte vadaskerteknek történik. Az afrikai sertéspestis 2018-as hazai megjelenése előtt külföldre is értékesítettek, főként Spanyolországba, Horvátországba, Ausztriába és Lengyelországba, ám ez az exporttevékenység azóta sem állt helyre. Vadfeldolgozó üzemeknek nem éri meg értékesíteniük, az élő vadra nagyobb és kifizetődőbb a kereslet. 

Tevékenységéből adódóan a magas takarmányárak miatt sem szabad feladni a tenyésztést

– tette hozzá Farkas László. 

A közel 500 egyedet számláló telephely állományában, éves szinten átlagosan 200-250, főként két-három éves kanokat, illetve kocasüldőket értékesítenek. 

(Magyar Mezőgazdaság)  

search icon