Vadmacskák születtek a Szegedi Vadasparkban
Vadmacskák születtek a Szegedi Vadasparkban

Három európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) született a Szegedi Vadasparkban, a kölyköket már a látogatók is megfigyelhetik – közölte az állatkert szombaton közösségi oldalán.

A vadaspark Európa állatvilágát bemutató részére tavaly érkezett egy pár vadmacska Németországból. A hím és a nőstény rövid idő után elfogadták egymást, így május elején meg is született az első alom. Az anya gondosan neveli kicsinyeit, így már a látogatók is megfigyelhetik az egyre bátrabb kismacskákat, ahogy a szülőodújukban játszanak.

Az európai vadmacska külsőleg nagyon hasonlít a cirmos házimacskához, leginkább a vastagabb, farkán lévő fekete harántcsíkok alapján lehet őket megkülönböztetni. Színük szinte mindig szürkésbarna, a hasi oldalon és a lábak belső felén okkersárga beütéssel. Testalkatuk is zömökebb, mint a házimacskáké, a hímek öt-hét, a nőstények négy-öt kilósak, de a leírások alapján felbukanak nyolc kilogrammos kandúrok is. A hosszuk – farokkal együtt – meghaladhatja az egy métert.

A viselkedésükben nagyobb az eltérés, a vadmacska sokkal bizalmatlanabb, mint egy kóbor házimacska. Kerülik a településeket, az ember által bolygatott helyeket. Az Ibériai félszigettől egészen a Kaukázusig előfordulnak. Magyarországon a középhegységekben, a Gödöllői-dombságban, valamint a Duna alsó szakaszát, a Tiszát, Drávát, Körösöket kísérő ártéri erdőkben fordulnak elő. Kisemlősökkel, madarakkal, ritkábban halakkal, hüllőkkel, ízeltlábúakkal táplálkoznak. Magányosan élnek, az egyedek vadászterületének nagysága jellemzően a táplálék mennyiségétől függ. A vadmacska Magyarországon 2012 óta fokozottan védett.

Ahogy nemrég a Budakeszi Vadasparkba tett látogatásunk során is megtudhattuk, a vadmacskaállományra több szempontból is a kijárós házimacskák jelentik a fő veszélyt. Egyrészt a vadmacska és a házimacska szaporodóképes utódokat tud létrehozni, a hibridizáció pedig nagymértékben lerontja a vadmacskaállományt. Másrészről a vadmacskák számos betegséget is elkaphatnak a kint kóborló házimacskáktól. Emellett pedig a természetben élő és szaporodó házimacskák el is foglalják azokat a territóriumokat, élőhelyeket, ahol a vadmacskák is élnének, ráadásul a zsákmányállatokat is megeszik a vadmacskák elől.

Sokan elfelejtik, hogy míg a vadmacska a természetes ökoszisztéma része, addig a házimacska a természetben invazív fajnak számít. Ezért lenne rendkívül fontos, hogy minden macskatartó betartsa a felelős állattartás szabályait.

A Szegedi Vadasparkban született vadmacskák, miután felnőnek, egy másik állatkertbe kerülnek.

Bolygónk gazdag élővilágának megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

(forrás: MTI)
Kiemelt kép: Canva

search icon