Vajon van értelme a plug-in hibrideknek?
Vajon van értelme a plug-in hibrideknek?

Az elektromos módban is használható, tölthető de mindeközben hagyományos motorral is rendelkező autók racionális és praktikus megoldásnak tűnhetnek, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ez nem teljesen van így.

Az autoszektor.hu szerzője teszi fel a kérdést, hogy mi értelme van a plug-in hibrideknek, ha nem töltjük őket. Ugyanis, ahogy írja, egyre több kritika olvasható azt illetően, hogy a hibrid technológiával szerelt autókat ritkán használják teljesen elektromos módban, így a gyártók által közölt kibocsátási adatok nagyon messze állnak a valóságtól.

Ráadásul egy-egy modell esetében a hagyományos üzemanyaggal működő motor hatékonysága akár még alacsonyabb is lehet, mint az elektromos hajtással nem rendelkező modellek esetében, így a károsanyagkibocsátás magasabb lehet, mintha nem váltottak volna hibrid autóra.

A gyári adatokhoz képest, melyeket 100%-ra feltöltött akkumulátor mellett gyűjtenek, akár 4-5-ször annyi szén-dioxidot is kibocsáthat az autó kilométerenként.

Persze ez nem a technológia hibája, sokkal inkább a felhasználóké. A szerző szerint az emberek sokszor azért vásárolnak hibrid autókat, hogy részesüljenek az azzal járó olyan előnyökből, mint például az ingyenes parkolás, de mindeközben azzal már nem törődnek, hogy az akkumulátort feltöltsék, így viszont csak illúzió, hogy zöldebb autót vezetnek.

A tanulság ebből is az lehet, hogy az életünk fenntarthatóbbá tétele elsősorban rajtunk múlik, a technológia pedig csak akkor tud ebben segíteni, ha mi is teszünk érte.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon