Ma elérheti a valaha mért legmagasabb szintet a Rába vízállása
Ma elérheti a valaha mért legmagasabb szintet a Rába vízállása

A Rábán Körmendnél a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő vagy meghaladó szintre számítanak ma a vízügyi szakemberek.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleménye szerint, a Rába vízgyűjtő területén a napokban gyorsan felépülő és lassan mozgó zivatarcellák alakultak ki. Mivel az elmúlt időszakban több árhullám is levonult a folyón, az érkező víztömeg már nem tud beszivárogni az egyébként is átnedvesedett talajba.

Méréseik szerint az előrejelzett egy-két milliméterhez képest 30-40 milliméter csapadék hullott le az egész vízgyűjtőre felhőszakadás formájában. Ezt azt jelenti, hogy a zivatarcellákból hat óra alatt helyenként majdnem egyhavi mennyiségnek megfelelő csapadék esett le. Az esőzés először a kisebb patakokon, a Pinkán, a Strémen és a Lapincson, majd a Rábán is rendkívüli vízszintemelkedéseket okozott.

A védvonal kiépítetlen szakaszain, ahol a várható tetőzéshez képest nem elég magas a töltés, azonnal megkezdődött a munka, és éjszaka a miskolci vízügyi igazgatóságról érkezett vízügyes szakemberek irányításával biztosították a megfelelő szint kiépítését. A katasztrófavédelem segítségével a szakemberek több mint két kilométer hosszan nyúlgát építésébe kezdtek, több mint kétszáz ember bevonásával.

Az OVF tájékoztatása szerint a védvonal első szakaszának kiépítéséhez elegendő homokzsák van a helyszínen, és még további 70 ezer homokzsák érkezik a pécsi vízügyi igazgatóságról is. A Rába alsóbb szakaszain is magas vízállások várhatók, ezért éjjel több száz szolnoki, debreceni, nyíregyházi és gyulai vízügyes szakember indult útnak, hogy ma hajnaltól a Rába alsóbb szakaszain és a Dunán segítse a védekezési munkát.

Természeti kincseink ismerete, és védelme a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a tudományos élet számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(OVF)

Fotó: Canva

search icon