Vegyél részt egy különleges talajtani kutatásban – gatyát le!
Vegyél részt egy különleges talajtani kutatásban – gatyát le!

Egészen március végéig lehet jelentkezni az ELKH ATK Talajtani Intézet szervezésében megvalósuló „Alsóban az élet” című tudományos projektbe, ahol civil közreműködéssel vizsgálják a talaj egészségét.

Az „Alsóban az élet” résztvevőinek egy pamut alsót kell elásni 20-25 cm mélységben. Ez tápanyagot szolgáltat majd a talajlakó élőlények számára. Az elásást követő két hónapban nem szabad bolygatni a ruhadarabot. A kiásást követően az alsóneműkön megfigyelhető változásból könnyen lehet következtetni a talajélet aktivitására, megbecsülhető, hogy biológiailag milyen gazdag a talajunk.

A közösségi tudományos programhoz már országszerte 400-an csatlakoztak, és egészen március 28-ig várják a további jelentkezőket. Jelentkezni a linkről nyíló űrlap kitöltésével lehet.

https://www.facebook.com/talajtani.intezet/posts/112424114234395

Ahogy a Talajtani Intézet közösségi oldalán olvasható, a közösségi tudomány (angolul citizen science) már évtizedek óta működő kutatási forma, melyben a hivatásos kutatók egy-egy kutatási programban a lakosság segítségét kérik. Az önkéntesek megfigyeléseikkel hozzájárulhatnak egy-egy program sikerességéhez.

Legutóbb épp tegnap hívtuk fel a figyelmet egy hasonló programra, melynek keretében a hazai erdei fülesbagoly-állomány felmérésében segíthetünk.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon