Veszélyes állatot fogott egy horgász a Balatonban
Veszélyes állatot fogott egy horgász a Balatonban

Nagyobb korában az emberre is veszélyes, harapós teknőst emelt ki vasárnap Balatonőszöd és Balatonszárszó között egy idősebb horgász. – írta az idokep.hu.

A horgász éppen a Balatont és a közeli tavat összekötő vizesárokból próbált kishalas hálójával sneciket fogni az esti pecázáshoz, amikor a hálójában egy nagyjából 20 centi páncélhosszú aligátorteknőst pillantott meg.

Egy kifejlett hím példány akár 70-80 cm hosszúra is megnőhet és nagyobb állatokat is elejthet – mondta el az Időképnek Pécsi Tibor, a kőröshegyi Teknős Park tulajdonosa és vezetője, aki az állatot elhelyezte a már meglévő hét példány mellé.

Az aligátorteknős az USA nagy részén és Kanada területén fordul elő, de Kína, Tajvan és Japán területére betelepítették. A felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok Európa-szerte, így hazánkban is felbukkannak időnként. Meglehetősen nagy tűrőképességű fajról van szó, ezért a szándékosan betelepített vagy tudatlanságból szabadon engedett példányai idővel hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban.

Pécsi Tibor pénteken egyébként Balatonfűzfőről is kapott egy hívást, miszerint elfogtak egy nagyjából 20-25 centi páncélhosszal rendelkező, vörösfülű ékszerteknőst, amely sajnos később megszökött. Ez a fajta teknős szintén veszélyes a környezetére, mert védett állatokat, védett növényeket fogyaszt (fiatalon ragadozó, később növényevésre tér át). A felelőtlen gazdák által szabadon engedett háziállatok invazív fajnak számítanak, melyek óriási ökológiai kárt okozhatnak, és kiszoríthatják az őshonos mocsári teknőst élőhelyeikről.

Nagyon fontos, hogyha bárki olyan teknőssel találkozik, amely nem őshonos, netán ráun az otthoni tartására, semmiképp se engedje szabadon, hanem nyugodtan keresse fel Pécsi Tibort. A Teknős Park ugyanis befogadja és gondozza ezeket a példányokat – a szabadban kószálva viszont komoly problémákat okozhatnak!

A Teknős Parkban működik az idokep.hu egyik webkamerája is, ahol nyomon követhetjük a teknősök életét.

(forrás: idokep.hu)
Kiemelt kép: Canva

search icon