Veszélyes méreganyagok szivárognak az eldobott cigarettacsikkekből
Veszélyes méreganyagok szivárognak az eldobott cigarettacsikkekből

A járdán, buszmegállóban vagy a parkban eldobált csikkek nemcsak csúnya látványt nyújtanak, de kifejezetten károsak is. A Göteborgi Egyetem kutatói kimutatták, hogy az eldobott cigarettacsikkből nagy mennyiségű, a vízi lárvákra kifejezetten veszélyes méreganyag és mikroműanyag szivárog ki, ezért ennek teljes betiltását követelik.

A Microplastics and Nanoplastics című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók a dohányzás után a szűrőben található toxinok, valamint a szűrőben eleve benne lévő anyagok hatását vizsgálták. Kiderült, hogy a toxinok 20%-kal magasabb halálozási arányt eredményeznek a szúnyoglárvák körében. Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a szűrőkben lévő méreganyagok számos más vízi élőlényre is káros hatással vannak.

A füstszűrő a környezetünkbe kerülő mikroműanyagok egyik fő forrása is, amiről tudjuk, hogy jelentős negatív hatással van a biológiai életre. Az EU már veszélyes hulladéknak minősítette a cigarettacsikkeket

– mondja Carney Almroth professzor, aki szerint semmilyen érv nem támasztja alá, hogy a füstszűrő a cigaretta alkotóeleme maradjon. Emellett szakértők azt állítják, hogy a cigarettacsikk amellett, hogy a világ legelterjedtebb hulladéka, csupán marketingfogás, amely valójában nem védi a dohányosokat, ahogy azt sokan hiszik.

(Forrás: EurekAlert)

search icon