Veszprémben folyatódik a Zöld Busz program
Veszprémben folyatódik a Zöld Busz program

Októberben a királynék városának lakói is ingyenesen kipróbálhatják a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt elektromos autóbuszát. A projekt célja, hogy üzemeltetési tapasztalatokat szerezzenek az elektromos buszokról a hazai tömegközlekedés környezetbarát alapokra helyezéséhez.

Veszprém már a tizenegyedik állomása a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részét képező Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojektnek. A programban a 25 ezer főnél több lakosú települések vehetnek részt, melynek keretében az önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók elektromos buszok és önjáró trolibuszok beszerzéséhez kaphatnak 80%-os, a járművek üzemeltetéséhez szükséges infrastrukturális fejlesztésekhez pedig 60% vissza nem térítendő támogatást.

Célunk, hogy a lakosok testközelből ismerhessék meg a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket. Ennek következő lépése a Veszprémben most egy hónapos időszakon át szolgálatot teljesítő autóbusz is.

– mondta Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A Zöld Busz Projektiroda első pályázati felhívása már le is zárult. Az eredetileg meghirdetett keretösszeg több mint négyszeresére, 18 milliárd forintot meghaladó értékben nyújtottak be igényeket a pályázók. Ennek nyomán összesen 123 elektromos autóbusz és 4 önjáró trolibusz beszerzése történhet meg a közeljövőben, így 10 nagyvárosban jelenhetnek majd meg új járművek, köztük Veszprémben is.

Steiner Attila kiemelte, hogy a megvalósuló beszerzések évente legalább 8000 tonna szén-dioxid kibocsátástól mentesítik a környezetet, amely megközelítőleg 120 ezer kifejlett fa éves szén-dioxid megkötésének felel meg. A programot egyébként tervezik bővíteni, új finanszírozási lehetőségek bevonásával, hogy minél több település kapcsolódhasson be a programba.

Porga Gyula a város polgármestere elmondta, hogy a program keretében hamarosan 5 új elektromos busszal egészül ki a város közösségi közlekedése, ám ez még csak a kezdet:

Veszprémben eltökélt célunk, hogy 2030-ra Európa legélhetőbb városainak rangsorában az első 20 hely valamelyikére kerüljünk. Ennek érdekében számos infrastrukturális beruházást megvalósítunk, szemléletformáló akciókat tartunk, valamint megújítjuk, zöldebbé, környezetbarátabbá tesszük a közösségi közlekedésünket, teljes egészében lecseréljük a buszparkot.

A Zöld Busz Program életében jelentős változást jelent, hogy szeptembertől a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. koordinálja Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár együttműködésével.

(HUMDA)

search icon