Videón az Állatkert cseperedő éjimajom kölyke
Videón az Állatkert cseperedő éjimajom kölyke

Egyre-másra jönnek a világra a Fővárosi Állat- és Növénykert új lakói. Ilyen a fiatal éjimajom kölyök is, melyet az intézmény kisfilmjén tekinthetünk meg, de akár élőben is megcsodálhatjuk.

Az éji majmok nemzetsége összesen 11 fajt számlál és eredeti élőhelyük Dél-Amerika, ahol a trópusi esőerdők lakója, de még 2400 méteres magasságban fekvő felhőerdőkben is találkozni velük. Latin nevük Aotus, amely „fül nélkülit” jelent.

Az Állatkertben az 1990-es évek eleje óta foglalkoznak az Azara-éjimajmokkal (Aotus azarae boliviensis), melyek különlegessége, hogy a többi éjimajommal szemben éjszaka és nappal is aktív. Az állatok elsősorban gyümölcsöket fogyasztanak, de egyes leveleket, virágokat és rovarokat is megesznek.

A fővárosi intézmény bejegyzése szerint a kis termetű főemlősök jól érzik magukat náluk, hiszen szinte minden évben újabb kölyökkel örvendeztetik meg a közönséget. Ahogy írják, az idei apróság március elején látta meg a napvilágot.

A kicsi még meglehetősen önállótlan, szülei illetve a csapat gyámolítására szorul. Ahogy a videón is látható, a felnőtt egyedekre szokott csimpaszkodni és úgy viteti magát. Közel egy évvel idősebb testvére jóval önállóbb. Az öt fős éjimajom csapatot élőben az Állatkert Pálmaházában lehet megcsodálni.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon