Zöldtechnológiai áttörés vagy modern kori gyarmatosítás?
Zöldtechnológiai áttörés vagy modern kori gyarmatosítás?

Egyre több csúcsgazdag vásárol be termőföldekből, ami arra utal, hogy a világjárvány utáni korszak nagy üzlete a mezőgazdaság lehet. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a fenntarthatóság vagy a gazdasági haszon vezérli a befektetőket.

Az index.hu cikke szerint egyre több pénz áramlik a termőföldalapokba, a Financial Times által megszólaltatott szakember szerint pedig a fölvásárlásé a jövő. Ebben pedig élen járnak az olyan szupergazdagok, mint Bill Gates, Jeff Bezos vagy épp Elon Musk.

Bill Gates például több mint 97 ezer hektár termőföldet vásárolt nemrég az Egyesült Államokban, mellyel rögtön az ország egyik legnagyobb földbirtokosává vált. Sokak szerint az ő és más szupergazdagok bevásárlásai pozitívan hatnak a zöld mezőgazdasági technológiák és a termelés robotizáltságának terjedésére.

Egyes szakértők szerint felgyorsítják a mezőgazdaságban zajló trendeket, melyek végeredményben alacsonyabb károsanyag-kibocsátáshoz és nagyobb profithoz vezetnek. Nem mindenki ért azonban egyet ezzel az állásponttal.

Egyesek szerint a technológiai fejlesztésekkel a harmadik világ termelőit hozzák kiszolgáltatott helyzetbe, akik nem tudják felvenni a versenyt ezen eszközök hatékonyságával. Vandana Shiva indiai környezetvédelmi aktivista szerint a fejlődő országok gazdáinak nyújtott támogatások egy része is megkérdőjelezhető.

Például a Gates által okostelefonokkal támogatott gazdák helyi tudásából és munkamódszereiből értékesíthető adatcsomagot csinált a digitalizációval, ahelyett, hogy a termelést digitalizálta volna.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(index)

search icon