10-ből 7 gyermek aggódik a klímaválság miatt
10-ből 7 gyermek aggódik a klímaválság miatt

A 7 és 12 év közötti gyerekek több mint kétharmadát aggasztja az éghajlatváltozás egy új felmérés szerint. A bolygó állapota miatti aggodalom egyre nő, és erre a fiatalok különösen érzékenyek.

A Modern Milkman ökológiai élelmiszeripari startup által készített felmérés szerint a 2010 és 2015 között született gyerekek 71 százaléka egyre inkább aggódik klímaváltozás miatt. Az 1000 válaszadó több mint negyede (27 százalék) az állatokra gyakorolt hatást tartja a legaggasztóbbnak, míg minden ötödik gyermek (19 százalék) a műanyagszennyezéstől tart. A gyerekek csaknem ötöde a hőmérséklet emelkedése miatt aggódott a legjobban.

Az eredmények azt mutatják, hogy a környezeti kihívások kiemelkedő hatással vannak a mai gyerekekre, ami azt bizonyítja, hogy soha nem volt még fontosabb a közösségek felvilágosítása arról, hogy milyen lépéseket tehetnek bolygónk védelmében

– mondta Simon Mellin, a Modern Milkman vezérigazgatója és alapítója.

Mit gondolnak a fiatalok a klímaválságról?

A statisztikák gyakran borzalmas képet festenek a Föld jövőjéről. Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi éghajlatvédelmi kötelezettségvállalások nem biztosítják az, hogy a hőmérséklet ne emelkedjen 1,5 fokkal az iparosodás előtti szint fölé. A halálos árvizek és tüzek száma egyre nő, míg a vadon élő állatok populációja 1970 óta 70 százalékkal csökkent.

Ezekkel a tényekkel szembesülve könnyű belesüllyedni az ökológiai szorongásba. Korábbi tanulmányok bebizonyították, hogy ez a szorongás a gyermekeknél fokozottan jelentkezik, ezt pedig az új felmérés is megerősíti. Ugyanakkor azt is sugallja, hogy a fiatalok hisznek abban, hogy képesek változtatni a helyzeten.

  • 85 százalék úgy gondolja, hogy mindenkinek részt kell venni a probléma megoldásában
  • 91 százalék úgy véli, hogy a személyes cselekedeteknek pozitív hatása lehet
  • közülük 64 százalék hisz az újrahasznosításban és az újratöltött csomagolásban.

Mellin szerint a műanyagszennyezés a mai gyerekek számára a három legnagyobb környezeti probléma egyikeként szerepel, különösen az, hogy ez hogyan hat az óceánjainkra.

Hogyan segíthetünk a gyerekeknek kezelni az ökológiai szorongást?

A kutatás szerint a felnőtteknek is szerepük van abban, hogy a gyerekeket az éghajlatvédelemmel kapcsolatos cselekvésre ösztönözzék. Az alfa generáció Sir David Attenborough-t (46 százalék) nevezi meg a környezeti kérdésekkel való foglalkozás legnagyobb és leginspirálóbb személyiségeként, az iskola vagy tanár (37 százalék) és a család (23 százalék) pedig szorosan mögötte áll.

A gyerekek fogják örökölni azt a világot, amelyet a mai klímavédelmi aktivizmus teremt, ezért kulcsfontosságú, hogy a vezetők meghallgassák őket. Az elmúlt években történt néhány pozitív fejlemény ezen a területen, az idei COP27 konferencián a gyermekek és a fiatalok először kaptak saját pavilont.

(Forrás: Euronews)

search icon