180 év után bukkant fel újra a titokzatos madár
180 év után bukkant fel újra a titokzatos madár

Száznyolcvan évvel azután, hogy utoljára látták a verébfélékhez tartozó titokzatos feketeszemöldökű madarat, a Malacocincla perspicillatát, helybéliek újra láttak és befogtak egy példányt a borneói esőerdőben.

Az 1840-es években egy Kelet-Indiákon járt expedíció fedezte fel a fajt, amelyet Charles Lucien Bonaparte francia természettudós, Napóleon császár unokaöccse írt le 1850-ben, és nevezte el Cacopitta perspicillatának.

Akkor egyetlen egyedet gyűjtöttek be belőle, ám a madarat azóta sem látták vadon. Létezésének egyetlen bizonyítéka a kitömött példány, amelynek élénksárga szeme van, fölötte egy jellegzetes fekete csíkkal.

A megtalált madár fotója, melyet az egyik helybéli, Muhammad Suranto készített telefonjával

Az indonéz szigetvilágban egyébként több mint 1700 madárfaj él, és még valószínűleg számos van, amelyet nem is ismerünk, mert a kutatók nem gyakran jutnak el a legtávolabbi szigetekre. Tavaly például 5 új énekesmadárfajt és öt új alfajt azonosítottak az országban.

Októberben két helybéli rábukkant egy madárra, amelyet nem ismertek az indonéziai Dél-Kalimantan tartományban. Befogták, lefényképezték, majd szabadon engedték őt és felfedezésüket elküldték madárfigyelő csoportoknak.

Ornitológusok azonosították a ritka csokoládébarna színű madarat, amelynek a fennmaradt kitömött példánnyal ellentétben a szeme gesztenyebarna színű. Szakemberek tervezik, hogy felkeresik a helyet, ahol befogták és lefényképezték a madarat, amint a koronavírus-járvány elleni korlátozások feloldása lehetővé teszi azt.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

A borítókép nem a most újra megtalált fajt, hanem egy rokonát, a Malacocincla abbottit ábrázolja.

search icon