Különleges sast észleltek az Alföldön
Különleges sast észleltek az Alföldön

A tavalyi év után idén is megjelent egy vonuló halászsas a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén. Az öreg madár napok óta vadászik a térségben.

A halászsas egy különleges, táplálékspecialista ragadozó madár, ugyanis teljes mértékben a halevésre specializálódott. Színében, megjelenésében nem igazán hasonlít egyetlen másik nálunk előforduló ragadozó madárra sem. Elterjedését tekintve mintha a szélsőségeket keresné: a Mediterráneumban, Észak-Afrika Földközi-tengeri partvidékén és Skandináviában is fészkel. A mérsékelt égövön, így hazánkban sincs jelen költőfajként.  

Magyarországon csak a tavaszi és az őszi vonulás során találkozhatunk ezzel a fajjal. A Maros mentén tavaly október végén észlelték először a park munkatársai. Akkor mintegy két héten keresztül állomásozott itt egy öreg példány. Idén szeptember végén ismét megjelent az őszi vonulás során egy, feltehetően az északi tájakról érkező és a Mediterráneum felé tartó öreg halászsas, melyet többször is észleltek a Maros magyarországi szakaszán.

A halászsasok jellemzően a nagy kiterjedésű állóvizeknél, tavaknál, halastavaknál bukkannak fel, ezért megjelenésük a Marosnál mindenképpen különlegességnek számít. A folyón még most is kitart a nyárias, alacsony vízállás, sok a sekély terület. A hordalékmentes, tiszta vízben a halászsas is könnyebben megláthatja a halakat, könnyen tud zsákmányt szerezni.

Különlegessége volt az egyik megfigyelésnek, hogy az Igazgatóság bökényi területi irodájától nem messze, a szántóföldek fölött keringve látták a madarat, amely később le is szállt a földre. Ez nem igazán jellemző a fajra, mert kizárólag közvetlenül a víz közelében lehet csak megfigyelni.

A várható időjárás-változás, a hidegfrontok megérkezése valószínűleg hamarosan továbbindulásra készteti, de remélhetőleg akár a tavaszi vonulás során ismét megjelenik majd ezen a területen.

(forrás: kmnp.hu)
Kiemelt kép: Canva

search icon