A gépekhez láncolták magukat a klímaaktivisták egy német lignitbányánál
A gépekhez láncolták magukat a klímaaktivisták egy német lignitbányánál

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található Garzweiler-i lignitbánya kibővítésének megakadályozására több tucat aktivista szállta meg a külszíni fejtésre kijelölt területet. Sátraikat a kivágásra ítélt fák köré állították, néhányan pedig exkavátorokhoz, valamint más nehézgépekhez láncolták magukat.

Az aktivisták szerint ha a német kormány komolyan venné a párizsi célokat, akkor nem bővítené a bányát, mely így is a világ egyik legnagyobb kiterjedésű külszíni lignitbányája. Ahogy mondják, ha folytatódik a bánya bővítése, akkor nincs esély a 1,5 fokos cél elérésére.

A kormányzat tervei szerint egyébként 2038-ban hagynának fel a szén alapú energiatermeléssel, mely az utóbbi években az atomenergia háttérbe szorítása miatt újra nagyobb jelentőségre tett szert.

A Deutche Welle beszámolója szerint a tiltakozások kisebb-nagyobb lendülettel, de már közel egy évtizede folynak a bányánál. A mostani demonstrációt az Alle Dörfer Bleiben (jelentése nagyjából: „minden falunak meg kell maradnia”) környezetvédelmi csoport szervezte, részben azért is, mert a bánya bővítéséhez a részben már lakatlan Lützerath nevű falu lebontása a következő lépés.

Az apró Lützerath, háttérben a lignitbányával

A bánya elleni tiltakozás jelentőségét mutatja, hogy Greta Thunberg is a tüntetőkkel tartott. A twitteren azt írta, abszurd, hogy Európa legnagyobb szénbányájának további bővítéséhez hat további falut terveznek lerombolni.

search icon