A klímaváltozás hatásai a Balatont sem kímélik
A klímaváltozás hatásai a Balatont sem kímélik

A geológusok szerint sosem volt állandó mennyiségű víz a 15-20 ezer évvel ezelőtt kialakult Balatonban. A Szöllősi-Nagy András hidrológus által bemutatott tudományos eredmények szerint az antropocén klímaváltozás hatásai a Balatont sem kímélik.

A hosszan tartó aszályok és a felhőszakadások okozta villámárvizeknek köszönhető instabil csapadékeloszlás miatt még inkább szükség lenne egy átgondolt és integrált vízgazdálkodásra. Az viszont bizonyos, hogy nem az alacsony vízállás veszélyezteti a tó ökológiai egyensúlyát, hanem a gazdátlanság.  

Szöllősi-Nagy András szerint a Balaton elárvulásáról mindent elmond az a tény, hogy az egybefüggő víztestet jelenleg három önálló vízügyi igazgatóság kezeli. A hidrológus szerint a várható globális és európai melegedés mértékei mentén felvázolt optimista és pesszimista klímaforgatókönyvek egytől egyig azt sugallják, hogy „meg kell erősítsük vízrendszereink rezilienciáját, mert vége van a könnyű vízhozzáférésnek”. A többcélú integrált vízgazdálkodás és a „jó kormányzás” ugyanakkor segíthet megőrizni a tó ökoszisztémájának egészséges egységét.

Szőllősi-Nagy András előadása megtekinthető az alábbi linken:

(Forrás: Quibit)

search icon