A magyar lakosság 16%-a váltana zöldebb autóra
A magyar lakosság 16%-a váltana zöldebb autóra

Egy friss kutatás szerint a magyar lakosság 16%-a, tehát közel minden 6. magyar váltana tisztán elektromos, vagy plug-in (tölthető) hibrid meghajtású járműre, ha megtehetné, míg a megkérdezettek kevesebb, mint 1%-a rendelkezik most is környezetkímélő autóval.

A Generali Biztosító reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a legtöbben a környezettudatosság és az üzemanyagárak növekedése miatt választanák a villanyautókat, ugyanakkor a várható javítási- és alkatrészköltségek még mindig akadályozzák az e-autók térnyerését.

Ahogy arról mi is többször beszámoltunk már, világszerte egyre nagyobb a villamosautók térnyerése. Európában például közel 2,5 millió hálózatról tölthető autót értékesítettek 2021-ben. A magyarországi trendek is hasonlók: közel 28 ezerről majdnem 43 ezerre nőtt 2021-ben a zöld rendszámmal ellátott járművek száma a Belügyminisztérium adatai szerint. Tisztán elektromos hajtású gépkocsiból is több mint 21 ezer fut már a magyar utakon, ami az összes forgalomban lévő személygépkocsi 0,5%-át teszi ki.

A Generali reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a trendek további dinamikus gyorsulása itthon is várható. A kutatásból kiderült ugyanis, hogy sokkal többen vásárolnának elektromos, vagy plug-in hibrid autót, mint ahányan jelenleg rendelkeznek vele. Amennyiben az anyagi helyzetük úgy alakulna, a válaszadók 16%-a váltana tisztán elektromos, vagy plug-in hibrid meghajtású járműre, míg a megkérdezettek 0,4%-a rendelkezik most is környezetkímélő autóval. Akik vásárolnának elektromos autót, vagy már rendelkeznek vele, azok között jelentősen felülreprezentáltak a 40-49 év közötti, közép- vagy felsőfokú végzettségű, városi férfiak.

Arra a kérdésre, hogy mi motiválta vagy motiválná leginkább az e-autó vásárlásban, a legtöbben (57%) egyértelműen a környezettudatosságot jelölték meg, második tényezőként (53%) a hagyományos üzemanyag árának növekedését említették, 45%-ukat az innovatív technológia vonzza, és csupán 36% választana elektromos autót az ingyenes parkolási lehetőség miatt.

Ami egyelőre mégis lassítja a villanyautók elterjedését, az az áruk és fenntartási költségeik. A Generali felméréséből kiderül, hogy a gépjármű beszerzési árán túl – milyen költségek riasztják meg leginkább a magyarokat a villanyautók kapcsán. A válaszokból egyértelműen kiderült, hogy a várható javítási- (52%) és alkatrészköltségek (46%), valamint az otthoni töltőpont kialakításának költségei (46%) veszik el az autósok kedvét attól, hogy elektromos autóra váltsanak.

Azt kell, hogy mondjam, a javítási költségektől való félelmek nem alaptalanok. Az elektromos- és plug-in hibrid autók javítási költségei ugyanis sok esetben magasabbak, mint a hagyományos járműveké. Egyrészt kevesebb szakszerviz és autószerelő foglalkozik e-autókkal, ami magasabb munkadíjat jelenthet, másrészt az utángyártott vagy bontott alkatrészek száma is sokkal korlátozottabb, emellett pedig az új alkatrészek ára is magasabb az elektromos autók esetében.

– magyarázza Szikszai József, a Generali kárrendezési vezetője,aki szerint elektromos autó vásárlásakor érdemes olyan modellt választanunk, amelyre köthető casco.
search icon