A mérgezett sasok földje
A mérgezett sasok földje

Újfehértón mérgezik a sasokat. Évek óta, folyamatosan. Csak az idén három rétisas került onnan a Hortobágyi Madárparkba mérgezéssel, ezek közül kettő másodjára.

Vadászterületen, legutóbb mérgezett tojás mellett, azzal mérgezett és elhullott szarka maradványait mostuk ki a sas begyéből – írja dr. Déri János az alapítvány honlapján.

A területen a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őre egy mérgezett holló tetemére lelt, pár száz méterre ettől pedig az MME mérgezéses eseteket felderítő kutyás munkatársa találta meg a mérgezett tojást, nem messze a még életben megtalált sastól. A sast egy mezőgazdasági vállalkozó mentette meg, és a Mályi Természetvédelmi Egyesület munkatársa szállította a Hortobágyi Madárkórházba.

Itt meggyógyították, és azóta szabadon is engedték. De előtte megtették a rendőrségi feljelentést, megvárták a méregkereső kutyás felderítést eredményét, valamint a mérgező csalétkek és mérgezett tetemek eltávolítását a további ismételt mérgezés elkerülése érdekében.

A rendőrség két hónap után befejezte a nyomozást, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Sajtó Osztálya pedig hozzájárult ahhoz, hogy az alapítvány cikkében megjelenhessen a mérgezés helye és körülménye abból a célból, hogy a nyilvánosság hatása hátha közelebb vezet a bűncselekmények felderítéséhez és a továbbiak elkerüléséhez.

Sajnos a rendőrségi nyomozás évek óta eredménytelen, pedig valaki, vagy valakik mérgeznek. És ezt biztosan tudják mások is, ezért várják a jó érzésű helyi emberektől, hogy tegyenek ellene.

Bogyó 3, a rétisas másodszor került mérgezéssel a madárkórházba
Fotó: madarpark.hu

Bogyó 3 az egyik rétisas, amelyik másodjára került be a környékről mérgezetten. A második mérgezés olyan jól sikerült, hogy azóta sem tudták véglegesen szabadon engedni. Háromszor engedték el, de utána mindig vissza kellett fogni, mert nem volt tökéletes. Most a kórházban, az egyik röpdében ápolják.

Azért Bogyó 3, mert az első olyan rétisasnak is Bogyó volt a neve, aki másodszor is mérgezéssel került a kórházba, őt pedig Bogyó 2 követte, aki szintén kétszer járt pórul. Bogyó 3 már a harmadik visszatérő mérgezéses eset, Bogyó 4-et pedig már elengedték.

A mérgezés az állatkínzás minősített esete, emiatt letöltendő börtönbüntetéssel sújtható bűncselekmény, a méreggel való visszaélés pedig ezzel a forgalomból kivont hatóanyaggal szintén, melynek már birtoklása is az. Az egymillió forintos eszmei értékű rétisas mérgezése szintén a bűncselekmény. Ezek miatt mind börtönbe lehet kerülni, ennek ellenére valakik mégis kockáztatnak.

(forrás: madarpark.hu / dr. Déri János)
Kiemelt kép: Canva

search icon