A nagyvárosok süllyedése tovább súlyosbítja a tengerszint emelkedés kockázatát

A nagyvárosok süllyedése tovább súlyosbítja a tengerszint emelkedés kockázatát
A nagyvárosok süllyedése tovább súlyosbítja a tengerszint emelkedés kockázatát

Egy frissen megjelent tanulmány szerint számos nagyvárosi régióban a földfelszín folyamatosan az óceán irányába süllyed, amely tovább fokozza az éghajlatváltozás veszélyeit.

A tanulmány elsősorban San Francisco-t vizsgálja, mely az elmúlt évszázadban nagyjából 80 millimétert süllyedt. A város körülbelül 1,6 billió kilogrammot nyomhat, amely elegendő ahhoz, hogy szó szerint meghajlítsa a litoszférát, a földkéreg és a felső földköpeny 70-150 km vastag részét.

A San Francisco-öböl területére vonatkozó konkrét eredmények valószínűleg bármely nagyobb városi központra vonatkoztathatók, bár a mérték változó lehet.

– mondja Tom Parsons geofizikus

A nyugati-parti nagyváros esetében a valós mozgás akár meg is haladhatja a 80 millimétert, mert a becslésbe a járművek, az emberek és a közlekedési infrastruktúra sincs beleszámolva. Erre lehet következtetni abból is, hogy a város legnehezebb épülete, a San Franciscó-i nemzetközi repülőtér alatt a süllyedés eléri az évi 4 millimétert is.

Ahogy a szakértő is mondja, általánosítani nem lehet, de az globálisan megfigyelhető, hogy a népesség elsősorban a partvidékeken tömörül, amelyeket pedig egyre inkább fenyeget a tengerszint emelkedése. Ha ebbe a beleszámoljuk a süllyedést is, úgy jóval nagyobb lehet az áradások kockázata.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a városok süllyedésének több oka is ismert. Ilyen például a talajvíz kimerülése, mely a fentinél jóval nagyobb mértékű süllyedéshez vezet, bár az is valószínűsíthető, hogy a hatások összeadódnak.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(sciencealert)

search icon