A Patagonia milliárdos tulajdonosa elajándékozza a cégét, hogy ezzel segítse a klímaváltozás elleni küzdelmet
A Patagonia milliárdos tulajdonosa elajándékozza a cégét, hogy ezzel segítse a klímaváltozás elleni küzdelmet

Új példát mutatva a környezetvédelmi vállalati vezetésben, a Patagonia milliárdos tulajdonosa, Yvon Chouinard bejelentette, hogy a teljes céget elajándékozza a Föld klímaváltozása elleni küzdelem érdekében.

Az üzletember, aki a sziklamászás iránti szenvedélyét a világ egyik legsikeresebb sportruházati márkájává tette, a teljes vállalatot egy egyedülállóan felépített alapítványnak és nonprofit szervezetnek adja, amelynek célja, hogy a vállalat teljes nyereségét a bolygó megmentésére fordítsa.

Ha van reményünk arra, hogy 50 év múlva is virágzó bolygónk lesz – nemhogy virágzó üzlet -, akkor mindannyiunknak meg kell tennünk, amit csak tudunk a rendelkezésünkre álló erőforrásokkal

– mondta Chouinard egy nyilatkozatában.
Yvon Chouinard, a Patagonia alapítója és tulajdonosa. (Fotó: Jeff Johnson)

Chouinard családja a részvények 2 százalékát és minden döntési jogkört egy alapítványnak adományozott, amely a vállalat küldetését és értékeit fogja felügyelni, a másik 98 százalék a Holdfast Collective nevű nonprofit szervezethez kerül, amely “minden kapott dollárt a lehető leggyorsabban a környezeti válság elleni küzdelemre, a természet és a biológiai sokféleség védelmére, valamint a virágzó közösségek támogatására fog fordítani” a közlemény szerint.

Charles Conn, a Patagonia igazgatótanácsának elnöke a Fortune magazin szerdai véleménycikkében elmondta, hogy a vállalat új iránya olyan példát kíván mutatni, amely megcáfolja a régi részvényesi kapitalizmus axiómát, miszerint a profiton kívüli vállalati célok csak összezavarják a befektetőket.

Ahelyett, hogy a természeti erőforrásokat a részvényesi hozam érdekében aknáznánk ki, a feje tetejére állítjuk a részvényesi kapitalizmust azzal, hogy a Földet tesszük az egyetlen részvényesünkké.

A Patagonia volt az egyik legkorábbi vállalat, amelyik B Corp* lett, azaz alávetette magát bizonyos környezetvédelmi és társadalmi normáknak megfelelő tanúsításnak, és nemrégiben megváltoztatta küldetését: “Azért vállalkozunk, hogy megmentsük a bolygónkat”.

(Forrás: The Guardian, Kiemelt kép: Robert Alexander/Getty Images)

*A B Corp minősítést egy globális nonprofit szervezet, a B Lab adományozza. Egy olyan szabvány, amely megköveteli a vállalatoktól, hogy megfeleljenek a társadalmi fenntarthatóságra és a környezeti teljesítményre vonatkozó szabványoknak, teljesítsék az elszámoltathatósági előírásokat, és átláthatóak legyenek a nyilvánosság számára az értékelésen kapott pontszám alapján. (Wikipédia)

search icon