A szennyvízkezelés áthangolása csökkenthetné az élelmiszerárakat is
A szennyvízkezelés áthangolása csökkenthetné az élelmiszerárakat is

A szennyvízben igen sok foszfor található, melyről köztudott, hogy az egyre dráguló műtrágya egyik alapvető összetevője. Egy friss tanulmány szerint, ha a szennyvíztisztító telepek kiszűrnék a foszfort, azzal a mezőgazdaságot is lehetne segíteni és az élővizeket is kisebb terhelés érné.

Ahogy a Guardian cikke írja, a foszfor elengedhetetlen a növények növekedéséhez, de műtrágyaként való felhasználása széles körű szennyezést okoz a fejlett országokban, mivel nagy része kárba vész. Így a foszfor a vízszennyezés egyik fő oka, mivel a szántóföldeken használt műtrágyákból származó elfolyó tápanyag többletet termel, ami felborítja a folyók és tavak természetes egyensúlyát, és a halakat és növényeket károsító algavirágzáshoz vezet, mely problémáról már mi is többször írtunk.

A műtrágya előállításához használt foszfor nagy részét bányásszák. Azonban lehetséges lenne az önmagában is környezetszennyező bányászat helyett például a szennyvízből kinyerni. Jelenleg a szennyvízben lévő foszfornak csak mintegy 15%-át forgatják vissza világszerte, de a műtrágyaárak emelkedése miatt ez ma már sokkal gazdaságosabb lehetne.

A foszfor az élelmezésbiztonsági válság szélére sodorhat minket. Véges erőforrásról van szó, és a fejlett országokban túlhasználják, míg a fejlődő országokban nincs belőle elég.

–mondja Bryan Spears, az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai Központjának (UKCEH) professzora, a tanulmány vezető szerzője

A tanulmányból kiderül, hogy hogy sokkal többet lehetne tenni a foszfor visszanyeréséért, méghozzá alacsony költséggel. A tudósok arra ösztönzik a kormányokat, hogy javítsák a szennyvízkezelést, a szennyvízből származó foszfor eltávolítása és újrafelhasználása érdekében, de az is fontos lenne, hogy segítsék a gazdálkodókat abban, hogy célzottabb műtrágya-felhasználási technikákat alkalmazzanak.

A UKCEH tudósai úgy becsülik, hogy a szennyvízből származó foszfor visszanyeréséhez szükséges tőkeberuházás az Egyesült Királyságban körülbelül 1,6 milliárd fontot tenne ki, de ezt könnyen ellensúlyoznák a visszanyert ásványi anyag műtrágyaként való újrafelhasználásának előnyei.

search icon