A történelem második legmelegebb éve volt 2022
A történelem második legmelegebb éve volt 2022

Legalábbis Európában. Az EU Kopernikusz programjának (C3S) tudósai szerint 1850 óta csak négy melegebb év volt a világon, mint a tavalyi, Európában azonban csak egyszer volt ennél is forróbb az esztendő. Jól érzékelteti az szélsőséges időjárás mértékét, hogy tizenkét európai országban is megdőltek a havi átlaghőmérséklet-rekordok.

Némileg baljósabb a megállapítás, ha hozzátesszük: a C3S szerint az elmúlt nyolc év volt a nyolc legmelegebb év valaha. 2022-ben nagyjából 1,2 Celsius fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet az 1850 és 1900 közötti évek átlagánál. Mint írják, ez az ember által okozott éghajlatváltozás következménye.

A C3S szerint Európában még rosszabb a helyzet: kontinensünkön az elmúlt három évtizedben a globális átlag több mint kétszeresével emelkedett a hőmérséklet. Országos szinten Ausztriában volt a legnagyobb a havi hőmérséklet emelkedés: 2022. októberében 3,3 Celsius fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet, mint 1991 és 2020 között bármikor.

Ahogy arra emlékezhetünk, a tavalyi nyáron a hőség mellé sosem látott aszály is társult. Az első elemzések szerint 500 éve nem volt hasonlóan pusztító éve kontinensünknek. A mérésekből pedig az is kiderült, hogy az aszály és a hőhullám okozta erdőtüzek több káros anyagot szabadítottak fel, mint az elmúlt 15 év bármelyik nyarán.

Bár az ígéretek és a vállalások egyre szaporodnak – beszéljünk akár országokról, akár vállalatokról – a légkör szén-dioxid-koncentrációja újabb csúcsot ért el, átlagosan 417 ppm körül alakult. Ilyen magas utoljára több mint 2 millió éve volt. (Reuters, The Guardian)

search icon