Akkor is szennyeznek a gáztűzhelyek, amikor nem használjuk őket?
Akkor is szennyeznek a gáztűzhelyek, amikor nem használjuk őket?

Az amerikai Stanford Egyetem kutatóinak új kutatásában 53 kaliforniai háztartásban mérték meg a gáztűzhelyek által a levegőbe bocsátott metán mennyiségét. A méréseket a tűzhely bekapcsolt és kikapcsolt állapotában is elvégezték, illetve azt az állapotot is vizsgálták, amikor a gombot már elfordították, de a gyújtás még nem történt meg. A kutatók érdekes eredményekre jutottak.

A héten az Environmental Science and Technology folyóiratban közzétett kutatás arra az eredményre jutott, hogy a gáztűzhelyekből akkor is szivároghat a metán, ha azok nincsenek bekapcsolva. Sőt, a gáztűzhelyek metánkibocsátásának 80%-ka épp ilyenkor, kikapcsolt állapotban kerül a légkörbe.

Ez önmagában nem jelent veszélyt az emberekre, azonban a klímaváltozás szempontjából igen rossz hírt jelent. A metánról köztudott, hogy az egyik legerősebb üvegházhatású gáz, mely nagyjából 80-szor jobban melegítheti a légkört, mint a szén-dioxid, bár utóbbinál jóval rövidebb a légköri ideje, „mindössze” 20 év alatt lebomlik.

A kutatás arra is rámutatott, hogy nincs különösebb jelentősége annak, hogy valakinek új vagy régi tűzhelye van, és az sem számított, hogy milyen márkájú.

A kutatók becslése szerint egy gáztűzhelyből a használt gázmennyiség 1,3%-ka kerülhet a levegőbe. Ez ugyan nem tűnik soknak, de ha csak az Egyesült Államokban található több mint 40 millió gáztűzhellyel számolunk, az így keletkező kibocsátás környezeti hatása máris egyenértékűvé válik nagyjából félmillió benzinmotoros autó szén-dioxid-kibocsátásának hatásával. (Qubit)

search icon