Alumíniumban is tárolható a zöldenergia?
Alumíniumban is tárolható a zöldenergia?

Elsőre talán meglepő, de működik: kémiai úton tárolható le energia az alumíniumban. Az új technológiának már zöld utat is adott az EU és Svájc.

Az Európai Unióban zajló REVEAL kutatási projekt részeként hét ország kilenc különböző partnerének részvételével összeállt egy olyan új és innovatív energiatárolási koncepció, amivel egészen más elvek szerint, teljesen másként tárolhatnának le energiát, mint eddig.

Az új megközelítés lényege, hogy az alumínium nem egyszerűen áramot vezet vagy tárol el, illetve süt ki, hanem kémiai alapon működő energiahordozóként szerepel a rendszerben. Azt már sikerült bizonyítani, hogy az alumíniumból hő és elektromos energia nagy hatékonysággal nyerhető vissza, de a hagyományos akkuk működésével ellentétben a „betárolás” és a „kisülés” során ez esetben az alumíniumot más, később belőle visszanyerhető anyaggal való kölcsönhatásra profilozzák.

A végső cél az lehet, hogy alumínium-oxidból szén-dioxid-mentesen lehessen alumíniumot előállítani úgy, hogy a benne eltárolt energiát, például a nyáron, amikor a napelemes rendszerek olcsón, nagy mennyiségben termelnek villamos energiát, télen tudják felszabadítani, amikor ez az energiamennyiség „igen jól tud jönni”.

(Forrás: napi.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon