Az EU műanyagipara súlyos veszteségeket kockáztat, ha nem válik fenntarthatóvá

Az EU műanyagipara súlyos veszteségeket kockáztat, ha nem válik fenntarthatóvá
Az EU műanyagipara súlyos veszteségeket kockáztat, ha nem válik fenntarthatóvá

A csökkenő piaci részesedés és a szigorodó szabályozás veszélyezteti az európai műanyag- és vegyipar jövőjét – a válasz pedig a fenntarthatóbb gyakorlatok felé való gyors elmozdulás lehet – figyelmeztet egy új jelentés.

A Planet Tracker nonprofit szervezet által közzétett jelentés szerint Kína gyors ütemben növelte a termelést, miközben az EU-ban nagyrészt stagnált, így a kontinens globális piaci részesedése csökkent. Ugyanakkor a kormányok és a közvélemény a műanyaghulladék csökkentését szorgalmazza.

A jelentés szerint több milliárd eurónyi befektetési pénz forog kockán, amely veszélybe kerülhet, ha az iparág továbbra is veszteséges marad – a befektetési vállalkozások azonban arra ösztönöznék az iparágat, hogy a fenntarthatóbb termékek iránti növekvő keresletből kovácsoljon tőkét.

Az iparág piaci részesedést veszít – ahogy a szabályozás is egyre inkább ellene irányul. A jelentés szerint az EU például elkezdte korlátozni az egyszer használatos műanyagokat, és a körforgásos gazdasági rendszer felé mozdult el. Az ENSZ-ben pedig éppen ebben az évben 175 ország állapodott meg a műanyagszennyezés csökkentéséről szóló globális egyezmény létrehozásáról. Emellett a közhangulat is a műanyagipar ellen fordul, mivel az emberek fenntarthatóbb termékeket keresnek.

A jelentés arra szólítja fel a vállalkozásokat, hogy saját befektetéseik biztosítása érdekében ösztönözzék ezeket az iparágakat arra, hogy ragadják meg a nagyobb fenntarthatóság iránti növekvő igényt – például az újrahasznosíthatóság fokozásával, a hulladékok csökkentésével és a kibocsátások mérséklésével.

A jelentés szerint a közvetlen pénzügyi kockázatokon túlmenően a műanyagipar szokásos üzletmenete rengeteg éghajlati, egészségügyi és környezetszennyezési kockázatot is magában hordoz. A műanyagok gyártása és ártalmatlanítása mérgező vegyi anyagokat és mikroműanyagokat juttat a környezetbe, amelyek veszélyeztethetik az emberek és az állatok egészségét, ezért alternatívákat kell találni.

Forrás (independent)

search icon