Továbbra is a fővárosi a legnépszerűbb állatkert
Továbbra is a fővárosi a legnépszerűbb állatkert

A Fővárosi Állat- és Növénykert látogatottsága már 2022-ben visszaállt a járvány előtti szintre, tavaly pedig még hét százalékkal több látogatót fogadott.

A Fővárosi Állat- és Növénykert látogatóinak száma évről évre egymillió fő körül alakul. A koronavírus világjárvánnyal összefüggő rendelkezések miatt 2020-ban és 2021-ben természetesen kevesebb látogatót fogadott, hiszen hónapokon át nem nyithatta ki a kapuit a közönség előtt, valamint az újranyitást követően is különféle korlátozások voltak érvényben.

A 2022-es évben, amikor ezek a korlátozások megszűntek, ismét milliós látogatottságot, összesen 1.036.192 főt regisztráltak. Ez a szám tavaly tovább növekedett, összesen 1.113.006 fő volt kíváncsi az Állatkert attrakcióira, látnivalóira. Ez az előző évhez képest a látogatók számának csaknem 7,5 százalékos emelkedését jelenti.

A korszerű állatkerteknek több fontos célkitűzése is van, ezek közé tartozik az oktatás, az ismeretterjesztés, a környezettudatos szemlélet formálása, vagy éppen a természetvédelem és a veszélyeztetett fajok megőrzésében való részvétel. Az állatkertek emellett fontos rekreációs helyszínek, a természetközeli szabadidő eltöltésének fontos színterei. A hazai állatkertek közül a budapestiben látható a legtöbb fajta állat, ráadásul botanikus kerti növénybemutatóval is rendelkezik.

Állatfajaink védelme és fenntartása, a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

(Fővárosi Állat- és Növénykert)

Fotó: Canva

search icon