Hazánkon keresztül próbáltak díszmadarakat csempészni
Hazánkon keresztül próbáltak díszmadarakat csempészni

Magyarországon keresztül próbált meg száz díszmadarat autóval Hollandiába juttatni egy bolgár férfi. A nem megfelelő szállítási körülmények miatt számos állat elpusztult.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint egy rutinellenőrzésen egy bolgár származású férfi autójának csomagtartójában, zárt műanyag dobozokban találták meg a különböző díszmadarakat. A sofőr az állatokhoz semmilyen okmányt nem tudott bemutatni.

A hatósági állatorvos megállapította, hogy a száz darab vegyes ivarú díszmadár mindegyike jelöletlen, fajtájukat tekintve többféle sivatagi pinty, vöröshomlokú csicsörke, sivatagi pirók, kövi veréb, tengelicek és magvágófélék.

A rendkívül rossz állapotban lévő, törékeny állatokat a szakember a Sukorói Vadmadárkórházban helyezte el, ahol jelenleg is küzdenek a karanténba helyezett madarak életben maradásáért.

A víz nélküli, hosszú utazás, a változó páratartalom és a nem megfelelő szállítási körülmények következtében már a beszállítás után több mint 20 madár hullott el. Ráadásul a tengelic madár Magyarországon védettséget élvez. Természetvédelmi értéke egyenként 25.000 forint, a faj a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján is szerepel.

Bolygónk élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon