Együttműködés a hidrogénágazat fejlesztéséért
Együttműködés a hidrogénágazat fejlesztéséért

Kilenc közép-európai és balti állam hidrogénszervezetének képviselője írta alá Párizsban a 3 Tenger Hidrogén Tanács (3S) hivatalos együttműködését, melynek célja a régió hidrogénágazatának fejlesztése.

A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség tájékoztatása szerint, a világ vezető hidrogéntechnológiai seregszemléjén, a Hyvolution szakmai konferencián az érintett országok – Lengyelország, Cseh Köztársaság, Észtország, Litvánia, Lettország, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország és Ukrajna – hidrogénszövetségei közös törekvést fogalmaztak meg, hogy feltárják és kihasználják azokat a szinergiákat, amelyek felgyorsíthatják a hidrogén technológiákra való átállást, és ezzel is segítik a nulla kibocsátású gazdasági célok élérését.

Az aláírt megállapodás körvonalazza a 3S működési alapelveit, konkrét célkitűzéseket és menetrendet fogalmaz meg. A 3 Tenger Hidrogén Tanácsot tavaly májusban alapították azzal a céllal, hogy támogassa a csatlakozott országokat a zöld átalakulásban, feltárja az együttműködési lehetőségeket a szén-dioxid-mentes gazdaság fejlesztése érdekében, amelyben a hidrogén fontos szerepet fog játszani. Korábbi tájékoztatásuk szerint a szervezet képviselheti az ágazatot az Európai Bizottság és az Európai Parlament előtt.

Lepsényi István, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke a közleményben hangsúlyozta, hogy a régió hidrogénszövetségei közös lépéseket tesznek, hogy biztosítsák az uniós források méltányos elosztását Kelet-Közép-Európában. Reményének adott hangot, hogy a megállapodás támogatja a regionális finanszírozást, elősegíti az ipari együttműködést, és ösztönzi a versenyképes zöld technológia fejlesztését célzó közös projekteket a résztvevő országokban.

A 3 Tenger Hidrogén Tanács elkötelezett egy speciális vitafórum létrehozása mellett, amelynek célja a hidrogénágazatot érintő európai jogszabályok és a nemzeti politikák vizsgálata – idézte a közlemény a cseh szakszövetség (HYTEP) igazgatósági tagját és ügyvezető igazgatóját, Veronika Vohlídkovát.

A zöldenergiára való átállás a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a szakma számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség)

Fotó: Canva

search icon