Elektromosra cseréli gázhajtású buszait Kaposvár
Elektromosra cseréli gázhajtású buszait Kaposvár

Idén megkezdődik és a tervek szerint 2027-ben befejeződik a kaposvári közösségi közlekedésben szolgálatot teljesítő, sűrített földgázzal és biogázzal üzemelő autóbuszok elektromos meghajtású járművekre történő cseréje.

Szita Károly polgármester, az első körben 15 jármű megvásárlását biztosító támogatási szerződés aláírása előtt – felidézte: a város nyolc évvel ezelőtt helyezte üzembe a helyi közösségi közlekedésben a sűrített földgázzal, biogázzal üzemelő, 40 tagot számláló autóbuszflottáját, amelyet két elektromos busszal egészítettek ki a közelmúltban.

A zéró emissziós buszok forgalomba állításával, a teljes flotta 2027-ben befejeződő cseréje illeszkedik abba az összetett programba, amellyel 2030-ig Kaposvár „Magyarország egyik, ha nem a legegészségesebb” városa kíván lenni. Ennek érdekében már korábban bővítették az egészséges életmódhoz való hozzájutás lehetőségét, futó-, sétaköröket építettek, kerékpárutakat hoztak létre, elindult a kaposvári közbringaprogram, ingyenes szűrővizsgálatokat indítottak a városban, s üzembe helyezték az első két elektromos buszt.

A közösségi közlekedés megújítása során az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP Plusz) keretében az EU és a magyar kormány nettó 6,7 milliárd forintos támogatásának köszönhetően idén év végéig 10 csuklós, 3 szóló és 2 kisebb, midi elektromos buszt szereznek be. Szita Károly utalt arra is, hogy a flotta teljes cseréjével spórolhat a város, hiszen a tervek szerint a járművek töltéséhez is nagyrészt napelemekből nyert energiát használnak majd fel, így biztosítva a kedvező utazási költségeket.

Ha olcsóbb a buszok fenntartása, akkor olcsóbb a bérlet, a jegy, csökken a veszteség, és tágítani lehet a kedvezményes utazók körét is – hívta fel a figyelmet Szita Károly és kitért arra is, hogy Kaposváron jelenleg is ingyen utaznak a nyugdíjasok, illetve a 6 év alattiak, míg a 6-14 éves korúak havi egy vonaljegy áráért buszozhatnak. Közölte azt is, hogy egy „minden igényt kielégítő dinamikus menetrendet” vezetnek be, bővítik a járatok számát, s a jövőben olyan helyekre jutnak el helyi járatok a kisebb buszokkal, ahol eddig nem tudták biztosítani a közösségi közlekedést.

A mostani bejelentés okos buszmegállók létrehozását is támogatja, így a várakozók tudni fogják, mennyit kell még várni, hol jár a buszuk, de akár telefonjukat is tölthetik majd a megállókban. A támogatás a tiszta üzemű városi, elővárosi közlekedés megteremtését, a vasúti és regionális intermodális közlekedési fejlesztést, és a biztonságos közúti közlekedés elősegítését szolgálja.

A fenntartható közlekedés fontossága, a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai energetikai szektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(MTI)

Fotó: Canva

search icon