Elindult az első perovszkit-kristályos napelemgyár
Elindult az első perovszkit-kristályos napelemgyár

A perovszkit felhasználásával készülő napelemek régóta a technológia következő nagy ugrásának ígéretét rejtik, most pedig egy lengyel üzemben megindult a nagy hatékonyságú berendezés nagyüzemi gyártása.

A perovszkit-kristályos napelemekről mi is több ízben beszámoltunk már. Ahogy a Major András nemrég megjelent cikkében írja, a napelemek következő generációját valószínűleg a perovszkit felhasználásával készülő panelek jelentik majd.

Ennek az az oka, hogy a perovszkit napelemek hatásfoka jóval nagyobb, mint a ma elterjedt szilícium alapú megoldásoké, miközben előállítása jóval olcsóbb lehet.

Az perovszkit napelemek kutatása már jó ideje folyik, eddig azonban sehol nem kezdték meg a megoldás kereskedelmi mértékű termelését. Így a 2014-ben alapított lengyel Saule Technologies lehet az első, mely piacra dobhatja az új paneleket, a gyártás már meg is indult wroclawi gyártósorukon.

A Saule átlátszó műanyaglapokra viszi fel a perovszkit-réteget, tintasugaras nyomtatással. A cég állítása szerint ez a gyártási technológia tette lehetővé az áttörést, mert a nyomtatással alacsony hőmérsékleten, gyorsan, viszonylag olcsón készíthetők el a panelek — írja a raketa.hu a France24 beszámolója nyomán.

A cég már több megrendelést is kapott és többek között űrtechnológiai cégek is érdeklődtek megoldásaik iránt. A cég kutatásait egyébként magánbefektetők, egy lengyel energetikai vállalat és az Európai Unió finanszírozta.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Borítókép: Saule Technologies

search icon