Elsőként Angliában lesz kötelező az új épületekbe e-autó töltőket felszerelni
Elsőként Angliában lesz kötelező az új épületekbe e-autó töltőket felszerelni

A brit kormány egy új jogszabállyal előírja, hogy minden újonnan épülő angliai otthonban és irodában, vagy jelentős felújításon átesett épületnél elektromos járművek töltésére alkalmas készüléket kell felszerelni.

Az intézkedés nyomán évente akár 145 ezer új töltőpont jelenhet meg országszerte. Az intézkedést az indokolja, hogy a szigetországban 2030-tól megszűnik az új benzines és dízelhajtású autók értékesítése. Hogy milyen jelentős bővülést hozhat az új jogszabály, azt az is jól mutatja, hogy jelenleg összesen 250 ezer otthoni és munkahelyi töltőpont van az országban.

A jogszabály azt is szabályozza, hogy olyan okostöltőket kell felszerelni, melyek képesek automatikusan, a csúcsidőn kívül tölteni a járműveket.

A rugalmas otthoni, illetve a napközbeni munkahelyi töltés kulcsfontosságú lesz a közlekedés, illetve az Egyesült Királyság teljes energiarendszerének szén-dioxid-mentesítésében.

– mondja Nigel Pocklington, a zöld energiával foglalkozó Good Energy cég vezetője

A jogszabállyal párhuzamosan egy új ingyenes alkalmazást is bemutattak, mely segíthet a jelenleg még fosszilis üzemű járművet használóknak a váltásban. Az EV8 Switch nevű applikáció segítségével a sofőrök kiszámíthatják, hogy mennyi pénzt spórolnának azzal ha elektromosra cserélnék járművüket, illetve mennyi szén-dioxid kibocsátást előznének meg. A program a vezetési és autóhasználati szokások elemzésével azt is meg tudja mutatni, hogy mely elektromos járművek lehetnek a legmegfelelőbbek a fosszilis üzemű kocsi leváltására. (electrek)

search icon