Így készüljünk az enyhe tél után a növények védelmére!
Így készüljünk az enyhe tél után a növények védelmére!

A HungaroMet szerint is rekord enyhe hónap volt a február, az időjárás, a hőingadozás a kórokozók és kártevők áttelelésének igen kedvező volt. Itt a tavasz, így az „Év Agrárembere” díj növényvédelmi kategóriájának idei győztese beszélt arról, hogyan látja a hazai növényvédelem helyzetét.

Szeszélyes időjárás, áttelelő kórokozók és kártevők

Januárra érkezett meg az igazán télies hideg hazánkba, egy elég enyhe decembert követően, ugyanakkor a minimum-hőmérséklet itt is csak -8 és -10 Celsius fok körül alakult. Ez kihívások elé állítja idén tavasszal a hazai növényvédelmet. Dr. Füzi István növényvédelmi szakember szerint hiányoztak az extrém hidegek, ezektől a mínuszoktól ugyanis a kórokozók nem pusztulnak halomra. Úgy tűnik számára, hogy a szőlőben a lisztharmat-járványra nagy esély van, ahogyan a kalászos gabonákat megtámadó rozsdabetegségek is megjelenhetnek véleménye szerint. Az év növényvédője ugyanakkor figyelmeztet: ne higgyünk mindenféle elhamarkodott előrejelzésnek, jó pár éve szélsőséges időjárási körülmények vannak, így nem láthatjuk biztosan előre, milyen lesz a tavasz, és ez számos meglepetéssel is szolgálhat a növénybetegségek oldaláról.

Mi a helyzet itthon a növényvédelemmel?

Ilyen időjárási körülmények között a növények védelme igazi kihívás a mezőgazdaságnak, hobbikertészeknek. Dr. Füzi István tapasztalata szerint világviszonylatban is büszkék lehetünk a magyar növényvédelemre, rengeteg a jó szakember, ugyanakkor vannak problémák is, melyek a tudatos és körültekintő vegyszerhasználatot gátolják. A szakember úgy látja, sok mindent megszokásból permetezünk, nem vesszük figyelembe a gyors változásokat, hogy mi az, ami használ és mi az, ami nem. Sokan csak elméleti dolognak gondolják, hogy a szerekkel szemben kialakul a kórokozók rezisztenciája, pedig erre bizonyítékok vannak. Dr. Füzi István emellett azt is bírálta, hogy a növényvédelemben túlságosan üzleti a szemlélet, mely gyakran a hatékonyság, a gazdaságosság és a környezetvédelem rovására megy. Ha nem megfelelően használjuk a szereket, azt hosszú távon a talaj termékenysége is megsínyli.

Körültekintő vegyszerhasználat, kiegyensúlyozott talajélet

A mezőgazdaság jelenleg egyik legégetőbb problémája a termőtalajok kimerülése. A problémát több összetevő okozza, erre nemrég Dr. Hidas András, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa is felhívta a figyelmet. A szakember szerint a termőképes talaj biztosítását a földben található jótékony baktériumok egyensúlyának helyreállításával kell kezdeni. Az utóbbi évtizedekben ugyanis a talajélet drasztikus romlásáért a monokultúra (a mikrobiális biodiverzitás csökkenése), a túlzásba vitt vegyszer- és műtrágyahasználat, a szervesanyag-utánpótlás elmaradása, valamint a szélsőséges vízellátottság (kiszáradás, belvizek) egyaránt okolható volt. Épp ezért például az aszálytűrés, a talajok vízháztartási jellemzőinek támogatása kritikus jelentőséggel bír majd a következő évtizedekben.

A globális felmelegedéssel, a fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: Aeffect Communications and Consulting
Kiemelt kép: Canva

search icon