Eredendően nem növényevők vagyunk
Eredendően nem növényevők vagyunk

Egy új kutatás szerint a kőkorszaki őseink főleg húst ettek és csak a nagytestű emlősök eltűnésével kezdett előtérbe kerülni a zöldségfogyasztást.

Korábban elsősorban a máig fennmaradt vadászó-gyűjtögető társadalmak étrendjének vizsgálatával próbálták meghatározni az őskori elődeink táplálkozási szokásait, ám mára bebizonyosodott, hogy ez a módszer nem megfelelő.

Míg az elmúlt egy-két millió évben még a megafauna olyan képviselőjére vadászhattak az elődeink, mint a mamutok, addig mára nemcsak ezek az állatfajok tűntek el, de a teljes ökoszisztéma megváltozott, így az akkori és mai viszonyok összehasonlíthatatlanok.

Az American Journal of Physical Anthropology című tudományos folyóiratban publikált tanulmány egészen új megközelítésben vizsgálta a kérdést. A kutatók az emberi anyagcsere, genetika illetve fizikai felépítés kutatásával jutottak megállapításaikra.

Azért lehetséges mai emberek testének vizsgálatával a múltra következtetni, mert az emberi viselkedés vagy épp a kultúra viszonylag gyors változásával szemben az evolúció lassú, a test pedig megőrzi a múlt nyomait.

A kutatók példaképp hozták a szokatlanul erős emberi gyomorsavat. Ennek kialakulására azért volt szükség, hogy a gyomor képes legyen lebontani például egy mamutszelet fehérjéit, miközben a káros baktériumokat is elpusztította.

A felfedezésekből azt a következtetést vonták le, hogy az utolsó jégkorszak idejéig az ember egyértelműen csúcsragadozó volt, szinte kizárólag húst evett és nagyvadakra vadászott.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(origo)

search icon