A mínuszokban is zavartalanul fűthetünk
A mínuszokban is zavartalanul fűthetünk

Az ismét téliesre forduló időjárás sem veszélyezteti a magyar fogyasztók biztonságos ellátását.

Az Energiaügyi Minisztérium hivatalos Facebook oldalán olvasható bejegyzés szerint, a megfelelő téli felkészülésnek köszönhetően a szinte teljes tárolói kapacitást elfoglaló gázkészlettel vágott neki Magyarország a fűtési szezonnak. A hazai gáztárolók töltöttsége most 86 százalék körül alakul, azon a szinten, ahol legutóbb augusztus közepén járt.

A nyár végére elértük az uniós előírás szerint csak novemberre teljesítendő 90 százalékot. A 98 százalék felett tetőző töltöttségből a huzamos ideje zajló kitárolás ellenére még mindig az európai középértéket felülmúló mennyiség maradt. A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is számos előadás, és kerekasztal-beszélgetés hangzott el a hazánkat érintő fontos témával kapcsolatban.

A valós helyzetet pontosabban tükröző fogyasztásarányos adat idehaza 57 százalékos, ez az európai országoké közül a harmadik legmagasabb érték, az uniós átlagnak több mint a kétszerese. Az elérhető tartalék majdnem duplája a tavalyi egész éves lakossági fogyasztásnak. A mindenkori igények a belföldi kitermelésből és a hosszú távú szerződésen alapuló folyamatos importból is kiszolgálhatók.

A bejegyzés rámutat arra is, hogy a jelenleg mintegy 5,7 milliárd köbméternyi földgázkészlet megnyugtatóan garantálja, hogy a magyar családok akár keményebb mínuszokban is melegen tarthassák otthonaikat. Ezt a háztartások nemzetközi összevetésben olcsón tehetik meg, hiszen a rezsicsökkentésnek köszönhetően jelenleg is Európa legalacsonyabb gáz- és áramárát fizetik.

(Energiaügyi Minisztérium)

search icon