A felelős állattartás alól az ünnep sem kivétel!
A felelős állattartás alól az ünnep sem kivétel!

A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent.

Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvés kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra kéri a lakosságot, hogy a meggondolatlan, elkapkodott vásárlás helyett gondolják végig azt, hogy egy állat tartása nem csak arra a pár napra szól, amíg az ünnep tart. Fontos kiemelni, hogy egy nyúl akár 10 évig is élhet, ezért nem utolsó szempont az sem, hogy tudják-e vállalni az állatorvosi költségeket, a tartásához szükséges eszközök beszerzését és a takarmányozást.

Mindezeken túl nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a továbbiakban is időt, energiát és gondoskodást igényel egész életén keresztül. Az állatvédelmi törvény preambuluma is kimondja, hogy „az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége”. Gerinces állat elhagyása, elűzése vagy kitevése pedig egyenesen bűncselekménynek számít.

Aki felelősen úgy dönt, miszerint saját körülményei és lehetőségei nem teszik lehetővé egy élőlény felelős tartását, szintúgy élvezheti az állatok társaságát. Hazánkban számos állatkert és civil szervezet nyújt lehetőséget arra, hogy nyuszi látogatásban, etetésben, jelképes örökbefogadás élményében lehessen része.

Meggondolatlan vásárlás helyett keressünk fel egy lakhelyünkhöz közeli intézményt, ahol nyulakkal találkozhatunk
Fotó: Canva

Ovádi Péter arra is felhívja a lakosság figyelmét, hogy az alábbi linken elérhető egy kifejezetten a húsvéti időszakra készített térkép, mely segítségével bárki kiválaszthatja a lakóhelyéhez legközelebbi intézményt, ahol nyulakkal és egyéb állatokkal találkozhat, ünnepi programokon vehet részt. A nyitvatartási időkről, belépőjegy árakról is bárki tájékozódhat a felületen.

Amennyiben felelősen döntünk, nemcsak az ünnep lesz boldog és békés mindannyiunk számára, hanem az utána következő időszak is!

A felelős állattartás hozzájárul a fenntarthatósághoz. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a tavaly ősszel megrendezett Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

(Forrás: Közös Ügyünk az Állatvédelem)
Kiemelt kép: Canva

search icon