Felforrnak a strandok a műanyaghulladéktól
Felforrnak a strandok a műanyaghulladéktól

Egy új kutatás szerint a tengerpari üledékben felhalmozódott műanyagok akár több fokkal emelhetik a strandok hőmérsékletét, ezzel is veszélyeztetve az ott élő állatokat.

A műanyagszennyezésről eddig is tudtuk, hogy súlyosan károsítja a tengeri élővilágot, illetve a mikroműanyagok bekerülésével a táplálékláncba, áttételesen akár az emberi egészséget is veszélyeztethetik. Egy új kutatás ezen veszélyek mellett egy eddig ismeretlenre is rámutatott, mely a tengerpartokon élő állatok életét befolyásolja negatívan: a műanyag felmelegítheti az otthonuknak számító strandokat.

A műanyag felhalmozódása egy olyan szigetelőréteget hoz létre, mely gyorsan emeli a hőmérsékletet egy olyan pontra, ahol a legtöbb állat már nem tud létezni.

–mondta Dr. Jennifer Lavers, a Tasmaniai Egyetem Tengeri és Antarktiszi Kutatóintézetének munkatársa

A jelenségről szóló tanulmány a Journal of Hazardous Materials című folyóiratban jelent meg. Ebben azt írják, hogy a vizsgált helyeken a műanyaggal szennyezett üledékréteg 2,45 fokkal emelte a napi maximális hőmérsékletet, míg 1,5 fokkal csökkentette a minimumhőmérsékletet. A kutatás az Indiai-óceánon található Henderson-szigeten folyt, ahol a kutatók megdöbbenve tapasztalták, hogy még az emberek által nem használt strandokon is négyzetméterenként akár 3 kilogramm műanyagszemetet találtak.

A homokos strandok korábban nem voltak a figyelem középpontjában, így ez volt az első alkalom, hogy adatokat gyűjtöttünk a tengerparti üledék napi hőingadozásairól, és rögtön ki is derült, hogy a felhalmozódott műanyagok növelik a hőmérsékleti szélsőségeket.

– tette hozzá Lavers.

A hőmérséklet szélsőségessé válása elsősorban azokat az állatokat veszélyezteti, melyek testhőjük szabályozásában a külső hőmérsékletre támaszkodnak, mint például a rákok vagy akár a tengeri teknősök. Legalább ilyen veszélyes az apróbb állatokra, férgekre is, melyek a madarak fontos táplálékforrását jelentik.

(Ecowatch)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon