Felszedik a gyepet az aszály miatt Vegasban
Felszedik a gyepet az aszály miatt Vegasban

A New York Times közölt hosszabb riportot a szárazság sújtotta nevadai város gyephelyzetéről. Ahogy korábban mi is írtunk róla, Las Vegasban törvény írja elő az összes „nem funkcionális” gyep megszűntetését 2027-ig.

Az intézkedés hátterében valójában a víztakarékosság áll. A környéken 20 éve tartó szárazság a várost ivóvízzel ellátó Colorado folyó, illetve a Hoover-gát által feltöltött Mead-tó vízszintjének drasztikus csökkenéséhez vezetett.

Ebben a helyzetben pedig a döntéshozók úgy gondolták, hogy az esztétikai funkción felül mással hozzáadott értékkel nem bíró zöld gyepek elvesztése még bőven a tolerálható kategóriába tartozik. Helyüket olyan, a helyi éghajlattal kompatibilis kertépítészeti megoldások vehetik át, melyben a sivatagi növények nagyobb szerepet kapnak.

A hatóságok becslése szerint nagyjából 3900 hektárnyi gyep fog eltűnni, amivel évente a Coloradóból származó vízmennyiség 10%-át spórolják majd meg.

Az összes pázsit azonban nem fog eltűnni. A hatóságok a közösség tagjaiból álló bizottság segítségével korábban megállapították melyek a funkcióval bíró gyepek, melyek fenntartása ezután is törvényes lesz. Ezek közé tartoznak többek közt a sportpályák, temetők, és a lakóparkok kisebb méretű területei is.

A gyepek visszaszorítását célzó mostani program egyébként nem előzmény nélküli. 1999-ben hirdették meg először az önkéntes „pénzt a gyepért” programot, melyben fizettek a háztulajdonosoknak abban az esetben, ha azok felszámolták a gyepet. Ezen felül létrehoztak egy olyan akciócsoportot, mely a vízpazarlást vizsgálta.

A gyepnél egyébként szinte bármi jobb. A helyi vízügyi hatóság szerint a füvet szárazságtürőbb, csepegtetve öntözött növényekre cserélve akár 70%-kal is csökkenthető a vízfelhasználás. Sokan egyébként nem is bajlódnak további növényekkel, hanem egyenes műfűre váltanak.

search icon