Fenntartható alternatívák a járdák és az utak sózására
Fenntartható alternatívák a járdák és az utak sózására

Habár a fehér karácsony végül elmaradt, és sajnos jelenleg sincsen hó, azért több idei napon is tapasztalhattunk kisebb-nagyobb havazásokat országszerte. Amikor a hóesés elkezdődik, a települések már küldik is a nagy teherautókat, hogy sót szórjanak az utakra. Sok háztulajdonos a járdákat is sózza ilyenkor, hogy az emberek biztonságban legyenek a csúszásveszélytől. Az Egyesült Államokban évente körülbelül 15–32 millió tonna útszóró só fogy el, amelyet egyébként először 1938-ban használtak New Hampshire-ben. Azóta vált népszerű és hatékony jégtelenítési módszerré.

A hagyományos síkosságmentesítők azonban pusztítást végeznek az ökoszisztémákban, mivel a sók gyakran a közeli patakokba mosódnak. A vízbe került sók aztán olyan holt zónákat hoznak létre, amelyek megfojtják a növényeket és a vízi életet. Az útszóró sók a betont és a köveket is károsíthatják, valamint rozsdát és egyéb károkat okozhatnak a járműveken. Ami még rosszabb, hogy gyakran túlságosan nagy mennyiségben használják, ami végül rengeteg hulladékhoz vezet, és a bennük lévő klorid olyan szennyező anyag, amely évtizedekig a környezetben marad.

Szerencsére számos kreatív és fenntartható lehetőség létezik, amelyek sokszor kevesebbe is kerülnek, mint a hagyományos útszóró sók.

Kávézacc

Érdemes megtartani a reggeli kávéfőzésekhez használt maradékot. A kávézaccban lévő nitrogén reakcióba lép a jéggel, és segít megolvasztani azt, de óvatosan bánjunk vele a hozzáadott nitrogén mennyisége miatt, mert az a helyi vízi ökoszisztémákba kerülhet. A kávézacc ráadásul tapadást ad a járdáknak.

Páclevek

Maradt savanyúságlé az üvegben? Ha nem isszuk meg, akár a fagyos járdákat is megtisztíthatjuk vele.

A New Jersey állambeli Bergen megyében 2011-ben például az útszóró sók hiánya miatt sós páclét használtak, hogy megakadályozzák a hó és a jég elszabadulását. Ami ráadásul sokkal olcsóbb megoldásnak bizonyult, mert a sós páclé gallononként körülbelül 7 centbe került, míg az útszóró sók akkoriban több mint 60 dollárba kerültek tonnánként. Wisconsinban pedig a sajtkészítők évente több tízezer gallon sós lében érlelt sajtot használnak fel. Ahelyett, hogy elpazarolták volna, a megye lakói elkezdték a sós levet a járdákra és az utakra locsolni a várható havazás előtt. A sóoldat pedig segített megelőzni a jég kialakulását.

Hóeltakarítás

A vegyszereket akár teljesen el is hagyhatjuk. Egy kis idővel és egy kis szorgalommal egy lapát is sokat segíthet a járdák hó- és jégmentesítésében. Ha nem szeretnénk egyedül nekivágni a munkának, csináljunk belőle családi programot, és gyorsan végzünk majd a feladattal. Azok, akik inkább a melegben maradnának, akár fel is bérelhetnek valakit, aki megtisztítja a járdákat. A helyi tizenévesek gyakran szívesen segítenek a munkában némi plusz költőpénzért.

Forrás: EcoWatch

search icon